Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Albinus av Brixen (d. 1005)

Minnedag: 5. februar

De hellige biskopene Genuinus og Albinus av SabionDen hellige Albinus (Albuin, Albuinus) ble født en gang på 900-tallet i Kärnten i Østerrike. Han tilhørte adelsfamilien Aribonen, hans far var markgreve av Kärnten og hans mor var den salige Agatha Hildegardis. Han var i slekt med den hellige keiser Henrik II (1002-24; keiser fra 1014). I 975 ble han valgt til biskop av Sabion (Säben, Seben, Sebatum, Sabio) ved Klausen i Sør-Tyrol, som i dag tilhører Italia. Keiser Ludvig IV Barnet (900-11) hadde i 901 gitt den store gården Prichsna til biskop Johannes av Sabion. Av Prichsna utviklet byen Brixen (Brixina, Brixino) ved Eisack i Sør-Tyrol seg (nå Bressanone i Nord-Italia).

Brixen virket som et verdigere bispesete, så i 992 flyttet Albinus bispesetet, som hadde eksistert siden 500-tallet, fra Sabion til Brixen. Deretter var byen i over 800 år, frem til 1802, hovedstad i et geistlig fyrstedømme. Sabion tjente deretter som biskopens sommerresidens, før det i 1685 ble gjort om til et kloster for benediktinerinner. Den lille byen Sabion har siden forsvunnet.

Keiser Otto II (973-83) ga sin trofaste rådgiver Albinus rike gaver. Den 8. september 977 ga han ham gården Reifnitz i Kärnten, og denne overdragelsen er bevitnet av et samtidig dokument. Biskopen fikk også tallrike eiendommer i Bayern og Krain.

Biskopen døde den 5. februar 1005 (eller 1006) i Brixen. Han har vært æret som hellig siden 1000-tallet. I 1141 overførte den salige biskop Hartmann av Brixen (1090-1164) hans relikvier til domkirken i Brixen sammen med relikviene av en av hans forgjengere, den hellige Genuinus (Ingenuinus) (d. ca 605), som var biskop av Sabion (Säben). De har felles minnedag i Martyrologium Romanum den 5. februar. Albinus har også en translasjonsfest den 13. mai i Brixen.

Albinus fremstilles som biskop med mitra og stav, ofte sammen med Genuinus. Han kalles også Albinus av Säben-Brixen. Han er tredje skytshelgen for det gamle bispedømmet Brixen etter de hellige Kassian av Imola og Genuinus.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, Gorys, Dammer/Adam, KIR, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org, pfarrei-welschnofen.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. april 2004