Den salige Archangelus Piacentini av Calatafimi (~1390-1460)

Minnedag: 10. april

Den salige Archangelus Piacentini av Calatafimi (~1390-1460)

Den salige Archangelus Piacentini [Placenza] (it: Arcangelo) ble født rundt 1390 i Calatafimi på Sicilia i Italia. Han kom fra en adelsfamilie. Som barn ble han sagt å være from og tilbaketrukket, så det kom ikke som noen stor overraskelse da han som ung mann valgte å bli eremitt i en hule nær den lille kirken Santa Maria dei Giubino. Han utviklet raskt et ry som åndelig rådgiver og undergjører, men da folk begynte å besøke hans celle, flyttet han til Alcamo for å leve i større ensomhet.

Men han fikk ikke være i fred, og han ble bedt om å restaurere og reorganisere det forfalne hospitset San Antonio for de fattige. Da han vendte tilbake til sin eneboerhytte, måtte han snart flytte igjen, fordi pave Martin V (1417-31) i et forsøk på å gjenskape den pavelige autoritet etter Det store skisma beordret at alle sicilianske eneboere, og dem var det svært mange av, skulle vende tilbake til verden eller slutte seg til en godkjent orden.

Archangelus bestemte seg for å slutte seg til fransiskanerordenens observantgren (Ordo Fratrum Minorum Observantiae – OFMObs), og han mottok drakten av den salige Matteus av Girgenti i deres hus i Palermo, Santa Maria di Gesù. Han ble presteviet og sendt ut for å etablere et nytt hus for ordenen i Alcamo, og han brukte det hospitset han hadde restaurert. Der levde han i stor askese i henhold til den opprinnelige fransiskanske regelen, og utførte et prekenapostolat som ble svært populært og bar rik frukt. Han ble provinsial for Sicilia og var en fremtredende talsmann for denne nye ordensgrenen over hele Sicilia. Han hjalp Matteus da han ikke fikk lov til å komme inn i huset i Alcamo etter å ha frasagt seg sitt bispeembete.

Archangelus døde den 10. august 1460 i Alcamo. [Kilden Butler's Lives of the Saints skriver at han døde den 10. april.] Han ble saligkåret den 9. september 1836 ved at hans kult ble stadfestet av pave Gregor XVI (1831-46). Hans minnedag er 10. april, men 30. juli og dødsdagen 10. august nevnes også.

av Webmaster publisert 23.06.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:49