Den hellige Asicus av Elphin (d. 470/490)

Minnedag: 27. april

Skytshelgen for bispedømmet Elphin

Den hellige Asicus (Ascicus, Assicus, Assic, Asic, [Tassach]) var fra Irland, en dyktig koppersmed og en av de tidligste disiplene av den hellige Patrick. I The Tripartite Life of St Patrick kan vi lese: «Den hellige biskop Assic var Patricks koppersmed og lagde altere og rette bokhyller. I tillegg lagde han våre helgeners patenaer til ære for biskop Patrick, og av dem har jeg sett tre rette patenaer, det vil si en patena i Patricks kirke i Armagh, en annen i kirken i Elphin og en tredje i den store kirken i Donough-patrick (i Carns nær Tulsk).»

Asicus var gift da han møtte Patrick. Da Patrick i 450 etablerte klosteret og bispedømmet Elphin i Roscommon i grevskapet Mayo, utnevnte han Asicus til dets første biskop og abbed (de tidligste biskopene i Irland var alltid abbeder). Men Asicus var ydmyk og mente at han ikke var verdig til embetet, så derfor dro han til en øy i Donegal Bay hvor han sa fra seg sin rang og ble eremitt.

Legenden forteller at han flyktet etter at han hadde sagt en løgn, enten med vitende eller ved et uhell, men dette kan være basert på en lignende legende om den hellige Antonius den Store. Etter syv år fant munkene fra Elphin ham og overtalte ham til å vende tilbake til klosteret. Men han ble syk og døde i Ballintra eller Raith Cungilor i Racoon på tilbakereisen. Dette skal ha skjedd rundt 470 (eller 490). Munkene gravla ham på kirkegården i Rath Cunga, nå Racoon i baroniet Tirhugh i grevskapet Donegal.

Asicus ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 19. juni 1902 (gruppen «Albert, Asicus og Carthagus, biskoper, og deres 22 irske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 27. april og han står i Martyrologiet i Tallaght på denne datoen. Han feires over hele Irland. Han er skytshelgen for bispedømmet Elphin. Den hellige Oengus' viktige Félire fra tidlig på 800-tallet kaller ham «den kongelige biskop» og beskriver hvordan han ga kommunion til Patrick.

Asicus var en ekspert i metallhåndverk og var også berømt som klokkestøper. Noen bemerkelsesverdige eksempler på hans kopperarbeider er bevart. Tassach angis vanligvis som en annen form av hans navn, men dette er tvilsomt. Resultatet er at det har blitt en viss sammenblanding med den hellige biskop Tassach av Raholp i grevskapet Down. Det sies at denne Tassach ga Patrick de siste sakramentene. Begge var dyktige metallhåndverkere, deres navn ligner og de døde omtrent samtidig. Selv om noen mener det er snakk om en og samme person, er det nok to forskjellige.

The Book of Leinster utropte Asicus til «en av Irlands tre mesterhåndverkere» – de andre to var de hellige Conleth av Kildare og Daig Maccairill (den hellige Kieran av Saighers håndverker).

av Webmaster publisert 24.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:49