Den hellige Afrella av Gwent (400/500-t)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Afrella (lat: Abrelda; eng: April) skal ha blitt født rundt år 448 i Gwent i Wales. Hun var dobbel tante til den hellige Samson, den berømte biskopen av Dol i Bretagne. Hun var søster av Samsons mor, den hellige Anna fra Oxenhall i Gloucestershire (født ca 445), mens hennes mann, Umbrafel (Umbraphel), var bror av Samsons far, Amon Ddu (Amwn) («den svarte»), opprinnelig fra Bretagne, men flyttet til Dyfed da han giftet seg med Anna.

Afrella og Umbrafel fikk tre sønner før Samson ble født rundt 490 i Glamorgan i Sør-Wales, etter at hans foreldres ekteskap lenge hadde vært barnløst. Afrellas eldste sønn var den hellige Maglor, mens en annen var biskopens ledsager, Henwg.

Nesten ingenting vites om Afrella, selv om hun opptrer i den pålitelige biografien om hennes nevø. Det er svært sannsynlig at den ble skrevet innen et halvt århundre etter hans død, muligens tidlig på 600-tallet, noe som gjør den til den klart eldste biografien om en britisk keltisk helgen. Selv ikke hennes foreldre er sikre. Hun skal ha vært datter av en høyt rangert tjenestemann ved det kongelige hoff i Gwent, selv om hennes søster Anna trolig er identisk med datteren av kong Vortimer Fendigaid (den salige) av Gwerthefyriwg (et tidlig navn på kongeriket Gwent).

Da Samson overtalte sine foreldre til å oppgi deres verdslige liv og trekke seg tilbake til et kloster, bestemte Afrella og Umbrafel seg for å gjøre det samme. Amwn og Umbrafel fulgte Samson til klosteret på Ynys Byr (Caldey Island), mens deres to hustruer synes å ha foretatt grunnleggelser i den østlige delen av sitt gamle hjemland Gwent (nå Gloucestershire).

Vi kjenner ikke noe dødsår eller noen minnedag for Afrella. Peter C. Bartrum foreslår at hun kan være identisk med den lite kjente hellige Arilda av Gloucester, og dette synes som en sannsynlig identifisering.

av Webmaster publisert 25.07.2007, sist endret 28.12.2015 - 12:06