Den salige Alfons Maria Mazurek (1891-1944)

Minnedag: 28. august

Den salige Alfons Maria ble født som Josef Mazurek (pl: Józef) den 1. mars 1891 i Baranówka i bispedømmet Lublin i Polen. Han begynte på gutteseminaret i Wadowice hos de reformerte eller uskodde karmelittene (Ordo Fratrum Discalceatorum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo – OCD). Der traff han den hellige Rafael Kalinowski.

Som 17-åring mottok han i 1908 karmelittenes drakt og ordensnavnet Alfons Maria av Den Hellige Ånd. Han avla sine enkle løfter i 1909 og sine høytidelige løfter i 1912. I 1910 begynte han på sine filosofiske og teologiske studier, først i Wadowice og deretter i Kraków. På grunn av krigen fortsatte han i 1914 sine studier i Linz og Wien i Østerrike. Han ble presteviet den 16. juli 1916 i Wien.

På grunn av sine evner som organisator og oppdrager ble han utnevnt til prefekt og professor på gutteseminaret i Wadowice som han selv hadde gått på som gutt. Han klarte å oppnå at seminaret fikk anerkjennelse først som privat og deretter som statlig skole med avgangseksamenene sivilt anerkjent. Han var der til 1930, da han ble valgt til prior (superior) i de uskodde karmelittenes kloster i Czerna. I dette klosteret arbeidet han til sin død. Han var prior hele tiden bortsett fra perioden fra 1936 til 1939, da han var klosterets økonom. Som nyvalgt prior kastet han seg ut i sitt nye ansvar. Selv om klosteret lå i en skog langt fra byen, tente han på nytt gruppens apostoliske arbeid. Han organiserte også karmelittiske fromhetsøvelser.

Nazistene okkuperte området i 1939, men dette stanset ikke karmelittene fra å leve sitt ordensliv til fulle. Til tross for trusselen om gjengjeldelser fortsatte de å motta noviser, og de hjalp flyktningene så godt de kunne. Den 24. august 1944 ble en av karmelittnovisene, Frans Powiertowski, skutt. Fire dager senere tvang nazistene brødrene til landsbyen Rudawa, mer enn en mil unna, for å grave skyttergraver. P. Alfons Maria ble med tvang skilt fra sin kommunitet og tvunget inn i en militær bil, hvor han ble angrepet og torturert. Tre kilometer før Rudawa kjørte bilen på en sidevei rundt landsbyen Nawojowa Góra. Da bilen stanset ved en åker, ble p. Alfons dyttet ut og bedt om å begynne å gå. Soldatene ropte etter ham, og da han snudde seg, begynte de å skyte på ham, og han falt.

Da de fant ut at han ikke var død, fylte de munnen hans med jord, la ham i en hestekjerre og kjørte til kirkegården i Rudawa. Tilfeldigvis passerte vognen de andre brødrene som var på vei for å grave skyttergraver. En av hans prestebrødre var i stand til å gi ham absolusjon før han døde. Gjennom hele torturen og sin død hadde han en rosenkrans knyttet i hånden. Karmelittene gravla sin prior, og til tross for portforbudet var det mange som var til stede i begravelsen. Han ble myrdet den 28. august 1944, 53 år gammel,

I hans retrettnotater leser vi: «Gjennom lidelse og kors og ikke på noen annen måte kan man nå frem til stor kjærlighet til Gud og sant fellesskap med Ham. Korset er ingen straff, men Guds største nåde, som Gud gir dem som elsker Ham.» På stedet han ble skutt, reiste karmelittene i Czerna den 2. september 1945 et kors med innskriften: «Du vant korsets seier.» I 1976, mens Polen ennå ble styrt av kommunistene, ble det feiret en messe ved monumentet i nærvær av mange troende for å få tillatelse fra de sivile myndighetene til å bygge en kirke i landsbyen Nawojowa Góra. Tillatelsen ble gitt.

Han ble saligkåret den 13. juni 1999 av pave Johannes Paul II (1978-2005) i Warszawa som en av de 108 polske martyrer for nazismen. Gruppen har offisielt navnet «De salige Antonius Julian Nowowiejski, Henrik Kaczorowski, Anicetus Koplinski og Maria Anna Biernacka og deres 104 ledsagere». Han er nr 73 på listen. Hans minnedag er dødsdagen 28. august, mens hele gruppens minnedag er 12. juni.

av Webmaster publisert 08.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:50