Den hellige Amor av Amorbach (d. ~777)

Minnedag: 17. august

Den hellige Amor (Amator, Amour) ble født sent på 600-tallet. Hans herkomst er uviss og hans biografi er legendarisk. Muligens stammet han fra Skottland eller Irland, men kanskje heller Aquitania i Sør-Frankrike. Det som imidlertid er sikkert, er at han sluttet seg til den hellige biskop Pirmin av Reichenau, som på 700-tallet misjonerte ved øvre del av Rhinen og i Alsace. Snart sluttet også den hellige Burchard, den senere første biskop av Würzburg, seg til dem.

Han ble kalt av Ruthard av Frankenberg fra Gallia til Germania. Rundt 714 lot han bygge et kapell ved en helbredende kilde i Odenwald i Franken, sørvest for Würzburg, som han viet til biskop Pirmin og som senere fikk navnet «Amorsbrunnen». Med vann fra denne brønnen skal Pirmin, den senere grunnleggeren av klosteret Reichenau, ha døpt de første i dette området.

I nærheten grunnla Amor i 734 et benediktinerkloster (Ordo Sancti Benedicti – OSB) og ble selv den første abbeden. Klosteret Amorbach har siden 1803 tilhørt greven av Leiningen. Av klostergrunnleggelsen oppsto den lille byen Amorbach i det nåværende bayerske distriktet Miltenberg. Først tretti år senere oppsto søsterklosteret Lorsch, som ble enda mer berømt.

Amor døde rundt 777 i Amorbach (?), men ingenting er kjent om hans gravsted. Dette var samme år som hertug Tassilo III grunnla det senere så berømte klosteret Kremsmünster i Oberösterreich. Hans minnedag er 17. august. I kunsten fremstilles han som pilegrim med kirkemodell og pilegrimsstav. Den tidligere klosterkirken i Amorbach er i dag protestantisk kirke. Den ble ombygd i 1734 i anledning tusenårsjubileet for klosteret.

av Webmaster publisert 25.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:50