Den hellige Harduin av Fontenelle (749-811)

Minnedag: 12. juli

Den hellige Harduin (Arduin) ble født i 749 i landsbyen Alvimare i departementet Seine-Maritime i Gallia (det nåværende Frankrike). Han trådte inn i det berømte benediktinerklosteret (Ordo Sancti Benedicti – OSB) Saint-Wandrille i Fontenelle ved Rouen i Normandie, grunnlagt av den hellige Wandregesilus (Wandrille).

Han ble presteviet og fikk tillatelse fra sin abbed til å leve som eneboer, og han ble låst inne i en celle kalt St. Saturninus, som Wandregesilus hadde grunnlagt i nærheten av klosteret. Fritiden tilbrakte han med å kopiere verker av kirkefedrene. Siden alle munkene ble funnet å være svært uvitende, grunnla abbed Gervaldo en skole i klosteret, hvor Harduin underviste i matematikk og håndskrift. Han var en ekspert i håndskrift og har etterlatt seg mange bind i klosterets bibliotek.

I pontifikatet til pave Hadrian I (772-95) forlot Harduin sin celle for å dra på pilegrimsreise til Roma, og da han kom tilbake, tilbrakte han resten av livet i klosteret i Fontenelle. Han døde den 12. juli 811, 62 år gammel, og han ble gravlagt i klosterkirken St. Paulus. Hans minnedag er dødsdagen 12. juli, men 20. april nevnes også. Det ser ikke ut til at han ble kalt hellig før på 1600-tallet. Kilden Benedictines kaller ham salig og sier at han ikke ble født i 749, men trådte inn i klosteret da.

Kilder: Benedictines, KIR, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. juli 2006

av Webmaster publisert 27.07.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:03