Den hellige Albert av Trapani (~1240-1307)

Minnedag: 7. august

Albert av Trapani. From «Los Santos Carmelitas» by Spanish Carmelite author/artist Rafael Lopez-Melus.
Skytshelgen for Messina, Trapani, Erice, Palermo og Mantova; for karmelittene; for bøkkere; mot besettelse og ufruktbarnet; ved fødselsvanskeligheter og feber

Den hellige Albert degli Abbati [Albertus Siculus] ble født rundt 1240 [andre kilder sier 1212] i Trapani på Sicilia i Italia. Han kom fra en fornem florentinsk familie. Hans foreldre var barnløse og oppe i årene, og de lovet å vie et eventuelt guttebarn til Vår Frue av Karmel i hennes orden. Albert trådte som svært ung inn i karmelittordenen (Ordo Fratrum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo – OCarm) i deres kloster i hjembyen, som lå på Monte Trapani.

Etter sin prestevielse ble han stasjonert ved karmelittklosteret i nærliggende Messina, hvor han med enorm suksess viet seg til omvendelsen av jødene. Han ble kjent for sine prekener, sine misjonsreiser og ved de undre som skjedde rundt ham. Mellom 1280 og 1289 var han igjen i Trapani. Han ble provinsial på Sicilia i 1296. Sine siste år levde han som eremitt nær Messina og døde der med et ry for renhet og bønn, antakelig i 1307 (1306?) og etter tradisjonen den 7. august. Hans biografi er sen og inneholder mange umulige og tvilsomme detaljer.

Han ble aldri formelt helligkåret, men det skjedde ved at hans kult ble stadfestet den 31. mai 1476 av pave Sixtus IV (1471-84). Hans minnedag er 7. august og hans navn står i Martyrologium Romanum. Hans grav befinner seg i Messina, Trapani huser hans hode mens andre relikvier er spredt til mange byer i Italia. Han fremstilles i karmelittdrakt med bok (ordensregel), krusifiks med liljer (symbol for kyskhet) og med rosenkrans og fugleklør som stikker frem under hans kappe og henviser til fristelser fra djevelen. En djevel i en lenke minner om en eksorsisme av en besatt jente. Blant de mange helgener som var spesielt hengivne til Albert, var de hellige Teresa av Ávila og Maria Magdalena de'Pazzi.

av Webmaster publisert 15.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:53