Den hellige Agnes Cao Guiying (1821-1856)

Minnedag: 28. september

Agnes Cao Guiying (1821-1856) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Agnes Cao Guiying [Tsao-Kouy; Sao Kuy] ble født i 1821 i landsbyen Wujiazhai i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou] i Kina. Hun kom fra en god gammel katolsk familie som opprinnelig kom fra Sichuan. Hennes far var lege. Etter at foreldrene døde da hun var 15 år, reiste hun til byen Xingyi for å finne arbeid. Der møtte hun en katolsk kvinne som var vennlig nok til å la henne bo i sitt hus. Da biskop Bai kom på visitasjon, hørte han at hun var uten familie, og ba henne om å lære mer om kristendommen ved sognekirken. Hun var velsignet med et svært godt hode og lærte raskt.

I en alder av 18 år giftet hun seg med en lokal bonde som var kristen i navnet, men ikke i gagnet og som behandlet henne dårlig. Hennes svoger og svigerinne behandlet henne som en inntrenger og ga henne ikke noe å spise. To år senere døde mannen, og da ble hun jaget bort fra huset. Som ung enke hadde hun ingen inntekt, så hun begynte å gjøre all slags jobber bare for å tjene til livets opphold. Da inviterte en from katolsk enke henne til å bo hos henne. Agnes var en vennlig og sjenerøs kvinne, og hun elsket å hjelpe andre. Hun hadde også en god forståelse av Bibelen og Kirkens lære. Når en prest besøkte dem, mottok hun alltid botens sakrament og eukaristien.

En dag da p. Ma Lai (den hellige Augustus Chapdelaine) var der, fant han ut hvor godt hun kjente troen, og han inviterte henne til å flytte til provinsen Guangxi [Kouang-Si] for å gjøre noe misjonsarbeid, spesielt å drive katekese for de 30-40 katolske familiene som bodde der. Vinteren 1852 dro hun til byen Baijiazhai i distriktet Xilin, og dette ble hennes hovedkvarter når hun dro fra sted til sted og underviste i katekismen. Hun lærte også de innfødte å lage mat og drive en husholdning, og på fritiden satt hun barnevakt for dem.

Mens hun hjalp til i Yaoshan i 1856 ble hun arrestert sammen med mange andre og lagt i lenker i Sy-Lin-Hien i Guangxi. De andre ble snart løslatt, men hun måtte bli i fengselet. Distriktsdommeren prøvde å narre henne med vakre ord til å få henne til å avsverge troen, men hun lot seg ikke rokke. Da truet han med tortur, men hun viste ingen frykt. Den 22. januar ble hun til slutt hengt i et bur (cang) etter nakken mens føttene ikke nådde bakken. Hun ble plassert overfor p. Augustus slik at de kunne se hverandre, men var ute av stand til å snakke på grunn av presset fra buret. Hun ba hele tiden: «Gud, se i nåde til meg; Jesus, frels meg!». Etter fire dager med denne torturen døde hun den 25. januar, 35 år gammel. [En annen versjon sier at hun ble arrestert den 24. februar 1856 og døde den 1. mars 1856, bare 30 år gammel.]

Hun ble saligkåret den 27. mai 1900 (dokumentet (Breve) var datert den 7. mai) av pave Leo XIII (1878-1903) som en av gruppen «Den salige Gabriel Johannes Taurin Dufresse og 12 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Han ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Hennes minnedag er ellers 25. februar, men 24. november nevnes også.

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:53