Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Auditor av Saint-Nectaire (200-t)

Minnedag: 9. desember

Skytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme (med den hellige Nectarius)

Den hellige Auditor (fr: Auditeur) ble angivelig født i det første århundret (?) i Roma (?), men trolig en gang på 200-tallet. Han var en av apostlene for Auvergne i Gallia sammen med de hellige Austremonius (fr: Austremoine), Nectarius (fr: Nectaire) og Baudimius (Baudenius; fr: Baudime).

Baudimius, Nectarius og Auditor skal ha vært brødre. De skal ha blitt sendt fra Roma til Gallia av den hellige apostelfyrsten Peter selv og instruert til å evangelisere Auvergne av Austremonius, den første biskopen av Clermont-Ferrand. De slo seg ned på Mont Cornadore, hvor de ble gravlagt, og en kirke viet til Nectarius ble senere bygd på stedet.

Det at de ankom i apostolisk tid, det vil si det første århundret, kan ikke stadfestes av historien. Det historien derimot kan stadfeste, er at dette området var evangelisert to århundrer senere. Den viktigste byen i Auvergne var Arvernis (Averna, Arvernum). Byen tok på 800-tallet navnet Clairmont (Clermont), det moderne Clermont-Ferrand.

Nectarius led martyrdøden rundt år 300 og en grav ved benediktinerprioratet Saint-Nectaire ble et pilegrimssenter. En by vokste opp rundt klosteret, Saint-Nectaire (63710), som ble et senter for mineralvann og produksjon av den osten som heter Saint-Nectaire. Stedsnavnets gastronomiske ry udødeliggjør hans minne langt utenfor Auvergne. Nectarius er medskytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme sammen med Auditor, selv om Auditor av ukjente grunner er den viktigste skytshelgenen for byen. Auditors minnedag er 9. desember, samme dag som Nectarius.

Kilder: dioceseofcleveland.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011