Den hellige Bedwas ap Helig (500-t)

Den hellige Bedwas ap Helig levde på 500-tallet i det nordlige Wales. I et dokument som er trykt i Iolo-manuskriptene, nevnes han som en av de tolv sønnene av den hellige Helig ap Glannog av Tyno Helig («Heligs dal»), et lavtliggende landområde ved nordkysten av det historiske grevskapet Caernarvonshire (nå delt mellom de moderne grevskapene Gwynedd og Conwy). Heligs område strakte seg fra utløpet av elven Conwy til Puffin Island (wal: Ynys Seiriol, «den hellige Seiriols øy»; tidligere kalt Priestholm), øya som ligger i den nordøstre enden av Menai-stredet mellom Anglesey og fastlandet.

Helig fikk sitt område ødelagt av en stor oversvømmelsen av Irskesjøen på nordkysten av Wales, som dannet landet som nå er kjent som Lavan Sands (Traeth Lafan) og Beaumaris-bukten mellom Great Orme’s Head og Menai-stredet. Etter denne store katastrofen ble de «helgener» (det vil si munker) i Bangor i Maelor eller Bangor Is Coed, nå Bangor-on-Dee i Flintshire nær grensen til England. Senere flyttet noen av dem til den hellige Cadfans (ca 530-ca 590) Cor (= klosterskole, plur: Corau) på øya Bardsey (wal: Ynys Enlli) utenfor halvøya Llŷn i Carnarvonshire, nå i det moderne grevskapet Gwynedd. Senere grunnla de ulike kirker i flere deler av det nordlige Wales.

De sene Iolo-manuskriptene oppgir følgende navn på de tolv sønnene av Helig ap Glannog av Tyno Helig, som levde i regjeringstiden til kong Rhun ap Maelgwn av Gwynedd (549-86), det vil si midt på 500-tallet: De hellige 1. Gwyar, 2. Celynin, 3. Euryn, 4. Gwynin, 5. Boda, 6. Bodfan, 7. Bedwas, 8. Brendav, 9. Rychwyn, 10. Brothen, 11. Elgyvarch, 12. Peris

Om Bedwas i det hele tatt eksisterte, kan han ha vært den opprinnelige grunnleggeren av Bedwas i Monmouthshire. Forfatteren Browne Willis (1682-1760), Coxe, historikeren Rice Rees (1804-39) og andre tilskriver den til den hellige Barrwg, mens Iolo-manuskriptene til den hellige Tewdrig, mens en hellig Baroc betraktes som skytshelgen. I The Book of Llandaff (Llan Dâv) fra 1100-tallet ble en bekk kalt Betguos eller Betgues nevnt som grensen til Llangoven i Monmouthshire, på den andre siden i grevskapet. Betgues ble senere til Bedwes, som også opptrer for Bedwas. Vi kjenner ingen minnedag for ham.

Kilder: Baring-Gould (2), Enwogion Cymru - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 19.05.2015, sist endret 19.05.2015 - 08:51