Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den hellige Barsabas av Persia og ti ledsagere (d. ~342)
Jubelår

Alt du trenger å vite om Barmhjertighetens år.

Les mer …

1. uke i advent

 

Den hellige Barsabas av Persia og ti ledsagere (d. ~342)

Minnedag: 11. desember

Den hellige Barsabas (Barsabbas, Barsabias) var en persisk abbed som ble martyrdrept sammen med ti (tolv?) av sine munker rundt 342 i de grusomme forfølgelsene under kong Shapur II (Sapor) (309-79). En forbipasserende, som tilhørte den gamle persiske religionen mazdaisme, skal ha blitt så imponert over munkenes styrke og utholdenhet under torturen at han sluttet seg til dem og ble henrettet sammen med dem. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 11. desember.

Noen identifiserer denne gruppen med den som minnes den 20. oktober: Den hellige Barsabas av Ishtar og elleve ledsagere, som også skal ha vært en abbed som ble drept i den samme forfølgelsen sammen med sine munker. Historikerne mener imidlertid at begge historiene er fromme, oppdiktede fortellinger, sannsynligvis bygd på den sanne historien om den hellige biskop Simeon Barsabae og hans ledsagere.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Delaney, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. oktober 2001