Den hellige Ceara av Raith Moentich

Minnedag: 5. februar

Den hellige Ceara (Cera) levde i Irland på et ukjent tidspunkt. Hun var en jomfru som kom fra det uidentifiserte stedet Raith Moentich. Hennes ledende idé var å redde sin egen sjel og sjelene til mange andre. Hun følte også at under Guds styrende hånd måtte denne hellige inspirasjonen når tiden var inne, anta en definitiv og praktisk form.

Martyrologiet fra Tallaght har registrert en fest for Caera av Raith Moentich den 5. februar. Det stedet som her nevnes og som hun synes å ha hatt forbindelser til, har ikke blitt identifisert. Det finnes et distrikt som tidligere var kjent som Moentach, og som ligger sør for Lifford, ved grensen mellom grevskapene Tyrone og Donegal. En jomfru Cera står i martyrologiet fra Donegal med minnedag på denne datoen. Ingenting mer synes å være kjent om henne.

Ifølge den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658) finnes det enda to hellige ved navn Cera, som må skjelnes fra Ciar av Kilkeary og Ceara av Raith Moentich. Den 8. februar minnes en hellig jomfru Kera, mens en tredje Cera fra Killaher i sognet Aghnamullen i grevskapet Monaghan blir feiret den 9. september.

Kilder: John O’Hanlon: Lives of the Irish Saints, with special festivals, and the commemorations of holy persons, volume 2, article V - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 20.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:04