Den hellige Caillin av Fenagh (600-t)

Minnedag: 13. november

Ruinene av Caillins kloster i FenaghDen hellige Caillin (Caillín, Caillén) levde på 600-tallet i Irland. Han ble født i Conmaicne Dun Mor, som nå ligger nord i grevskapet Galway i provinsen Connacht i det vestlige Irland. Hans far var Niataig (Niatach, Niata) og hans mor var Dediva (Dedi, Deidi, Deighe, Deidiu, Deaga, Editua, Mediva), datter av Tren, sønn av Dubhthach moccu Lughair, den legendariske representanten for de poetene som gikk over til kristendommen. Dediva var en kvinne som var gift fire ganger og hadde flere helgener blant sine barn, som den hellige Senan av Laraghabrine (sønn av Fintan), den hellige abbed Dermot av Inis Clothrann (sønn av Lugna), den hellige Manchin (sønn av Collan av Corann), den hellige Felim av Kilmore (sønn av Carill), den hellige Daig Maccairill av Inishkeen (sønn av Carill), den hellige Femia (datter av Carill) og Senchán Torpéist. Caillin var den tredje eldste av Dedivas berømte barn. Caillin hadde også en annen bror, sønn av sin far Niata som ble kalt Nisi.

Caillin studerte først under den hellige Fintan av Clonenagh (d. 603). For å fullføre sine studier dro han til Roma, og med seg hjem hadde han med seg relikvier av de tolv apostlene og Jesusbarnets halsduk. Han grunnla et kloster i Fenagh i grevskapet Leitrim i regionen Connacht.

Caillins historie ble fortalt i The Old Book of Fenagh, som er gått tapt, men materiale er inkludert i The Book of Fenagh, skrevet i 1516 for den familien som ble betraktet som Caillins arvinger, Uí Ródaigh (O’Roddys). Den forteller at da Caillin begynte byggingen av klosteret i Fenagh, utførte han et stort mirakel mot de druidene som kong Fergal mac Fergus av Breifne sendte for å ødelegge ham. Caillin forvandlet druidene til steinstøtter som har gitt navn til landsbyen Longstone. Disse stående steinene kan fortsatt ses der.

Fenagh ble berømt for sin teologiske skole hvor studenter fra hele Irland og Europa kom for å studere, blant dem var den hellige Aidan av Ferns (ca 550-626) fra nabosognet Templeport. Caillins berømmelse spredte seg over hele landet, og snart ble Fenagh et svært betydningsfullt sted. Det hevdes at mange av Irlands konger er gravlagt i de gamle kirkegårdene som ligger ved klosteret.

Caillins levninger befinner seg i et hvelv ved klosterets sørvegg. Hans minnedag er 13. november.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. november 2011

av Per Einar Odden publisert 17.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06