Den hellige Chrysolius armeneren (d. ~302)

Minnedag: 7. februar

Den hellige Chrysolius, glassmaleri i kirken Saint-Chrysole i Comines/KomenSkytshelgen for Comines/Komen

Den hellige Chrysolius (Chrysolus; fr: Chrysole, Chryseuil) levde på 300-tallet. Han kom opprinnelig fra Armenia og kalles både fyrste og erkebiskop, han forlot landet i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). Han kom til Roma, hvor den hellige pave Marcellinus (296-304) ga ham i oppdrag å misjonere i Gallia sammen med de hellige Dionysius av Paris, Quintinus, Piat av Tournai og Lucian av Beauvais.

Sammen med Piat og Eubert evangeliserte Chrysolius området rundt Lille og Seclin i departementet Nord i regionen Nord-Pas-de-Calais i det nordøstre Gallia. Det ble sagt at han ble viet til biskop (dersom han ikke var det fra før), og denne tradisjonen er ikke helt uten grunnlag, for vi kjenner til armenske biskoper både i Savoia og i området rundt Orléans. Relikviene av en Gregor oppbevares i Pithiviers og en annen Gregor i Tallard.

Chrysolius vant martyrkronen sammen med flere andre i Vest-Flandern, i Verlinghem ved Lille i dagens departement Nord i Frankrike, helt på grensen til dagens Belgia. Det skjedde da han ble fanget av romerske soldater i 302. Han fikk hogd av den øverste delen av hodet slik at hjernemassen rant ut. Ifølge legenden samlet han opp hjernemassen og bar i likhet med Dionysius av Paris den avhogde delen av sitt hode, sammen med en relikvie av den hellige Peter medbrakt fra Roma, til stedet hvor han ville gravlegges, nemlig Comines (Comminium) ved elven Lys. Comines (flamsk: Komen) er i dag en del av kommunen Comines-Warneton (flamsk: Komen-Waasten) i provinsen Vallonia i Belgia. Der ligger kirken Saint-Chrysole, som er viet til ham. Den ble restaurert i neo-bysantinsk stil mellom 1922 og 1929 etter å ha blitt ødelagt i Første verdenskrig. Hans relikvier æres i basilikaen St. Donatian i Brugge/Bruges.

Overleveringen forteller at den hellige mestergullsmeden Eligius av Noyon (ca 588-660) bygde et praktfullt skrin til hans relikvier, men at dette i krigstider ble tatt fra Comines og brakt delvis til St. Donatian i Brugge og delvis til Vår Frue kirke i Lees. I 1611 sendte de klostergeistlige fra Brugge til sine kolleger i Tournai et ribben som de hadde tatt ut fra Chrysolius’ skrin. Hans minnedag er 7. februar. Hos Weissbacher blir hans navn oppført den 1. oktober.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. januar 2012

 

av Per Einar Odden publisert 24.01.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04