Den hellige Colman av Kilcolman

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) står på listen over homonyme helgener. Han hadde sin kirke i Kilcolman i sognet Ardmore (Aird Mhór) i baroniet Decies-within-Drum i grevskapet Waterford i provinsen Munster i det sørlige Irland. Han skal ha døpt den hellige Declan av Ardmore (Déaglán) (400-t), og han skal også ha profetert hans fremtidige storhet og hans misjon blant Déisi-folket i sør, et område som grovt sett omfatter dagens bispedømmer Waterford og Lismore.

Ifølge Declans biografi skulle det bli fraternitas mellom ham og Colman, og dette kan reflektere beliggenheten av Kilcolman («Colmans kirke») i sognet Ardmore. Helgenens tre (Crann Colmáin), enten en ask eller en hagtorn, som man mente hadde sprunget ut fra en tørr pinne, ble høyt æret lokalt. Fordi Colman var et svært vanlig helgennavn, finnes det også mange steder i Irland med navnet Kilcolman. Han er en annen enn den hellige Colman av Kilcolman i det moderne sognet Connahy i grevskapet Kilkenny (Colman av Connahy).

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05