Vår Frue av Copacabana (1583)

Minnedag: 5. august

Nuestra Señora de Copacabana; skytshelgen for Bolivia

Vår Frue av Copacabana (Nuestra Señora de Copacabana) er en statue av den salige Jomfru Maria i den bolivianske byen Copacabana i departementet La Paz. Den er 120 centimeter høy og skåret ut av agavetre. Bortsett fra ansiktet og hendene er den dekket av bladgull og kledd som en inkaprinsesse, og den har juveler om halsen, på hendene og i ørene. Det finnes ikke noe bilde av hvordan statuen ser ut under klærne, det utskårne håret har blitt dekket av en parykk av langt menneskehår. Statuen forlater aldri basilikaen, men en kopi brukes til prosesjoner.

Byen Copacabana er hovedstad i provinsen Manco Cápac og ligger på en halvøy på den sørøstre bredden av Titicacasjøen (Lago Titicaca). Den ligger nær Isla del Sol og Isla de la Luna, øyer som er hellige for aymaraene og Quechuafolket. Midt på 1500-tallet var innbyggerne i Copacabana delt i to grupper, nemlig Anansaya-folket, som var nylig innflyttede inkaer, og Urinsaya-folket, de tradisjonelle innbyggerne i regionen. Til tross for omvendelsen til kristendommen fortsatte de å ha en tilnytning til sin originale religion. Dårlige avlinger fikk dem til overveie å motta himmelens gunst gjennom et nytt brorskap. Anansayaene bestemte seg for å ære Jomfru Maria, mens urinsayaene valgte den hellige Sebastian.

Avlingssvikten førte til en fryktelig hungersnød som rammet befolkningen i området i 1582, og stedets ordensbrødre beklaget fraværet av en statue av Jomfru Maria, for de mente at en slik kunne ha vært til trøst for det plagete folket. Bønner strømmet opp og fromme foreninger ble dannet, men hungersnøden bare fortsatte. Til slutt bestemte amatørskulptøren Francisco Tito Yupanqui, som tilhørte Anansaya-folket og var en etterkommer etter inkaen Huayna Capac, seg for å lage en statue av Madonnaen. Han hadde naturlige evner for maleri og skulptur, men manglet imidlertid kunnskap om de elementære reglene for disse edle kunstene. Han laget statuen av leire og fikk hjelp av sin bror Filip, og presten Antonio de Almedio plasserte den ved siden av alteret. Etter at p. Antonio forlot Copacabana, tok presten Don Antonio Montoro over. Han likte ikke utseendet til den grove og uproporsjonerte skulpturen, så han ga ordre om at den skulle fjernes fra alteret og plasseres i et hjørne i sakristiet.

Francisco Tito ble ydmyket av dette tilbakeslaget. Etter råd fra slektninger dro han til Potosí, hvor det fantes fremragende lærere i kunsten å lage hellige statuer. Mens han studerte i verkstedet til Maestro Diego Ortiz, opparbeidet Francisco Tito seg ekspertise i skulptur og treskjæring, og med disse evnene bestemte han seg for å skape en forbedret statue av Jomfruen. Han så seg rundt i kirkene i Potosí etter en statue av Jomfruen som kunne tjene som modell, og til slutt fant han den beste i klosteret Santo Domingo, en spansk skulptur av La Virgen del Rosario. Han studerte den nøye for å huske den før han begynte på sitt nye verk og holdt en messe til ære for Den Hellige Treenighet som en guddommelig velsignelse av sitt arbeid.

Da han var ferdig, ble statuen av Maria den 2. februar 1583 brakt til halvøya Copacabana. Der ble den satt i huset til fransiskanerpateren Francisco Navarrete. Noe senere så brødrene at statuene omga seg med et mystisk lys som gjorde dens ansikt svært vakkert, og den 21. februar 1583 ble statuen satt inn i en kirke av adobe (soltørket leire). Helt fra begynnelsen fikk statuen ry for å være mirakuløs, og en rekke undre ble tilskrevet den, noe som gjorde den til en av de eldste Maria-helligdommene i Amerika, sammen med Guadalupe i Mexico og Cocharcas i Peru.

Augustinerne bygde sitt første kapell for statuen mellom 1614 og 1618, og senere ga visekongen av Lima, Pedro Antonio Fernández de Castro, tidende greve av Lemos (Conde de Lemos) (1667-72), moralsk og økonomisk støtte til byggingen av en basilika til Jomfruens ære. Byggingen av basilikaen for Vår Frue av Copacabana begynte i 1668. Den ble åpnet i 1678, men ble ikke fullført før i 1805. I 1669 utstyrte visekongen av Lima statuen med en stråkurv og et septer, som den holder fortsatt i dag. De som forlater helligdommen, går baklengs slik at de aldri snur ryggen til Jomfruen.

Under et indianeropprør i 1781 ble kirken vanhelliget og verdigjenstander stjålet, men Mariakapellet var urørt og like intakt. Da Bolivia fikk sin uavhengighet i 1825, ble dette tilskrevet folkets tro gjennom Jomfruen av Copacabana. Men i 1926 eksproprierte marskalk Antonio José de Sucre (1795-1830), president av republikken Bolivia, alle juvelene og koloniale skattene i helligdommen for Jomfruen og brukte dem til å lage Bolivias første mynter.

Statuen ble kronet i 1929 under pave Pius XI (1922-39), og kirken ble erklært som basilica minor av den ærverdige pave Pius XII (1939-58) i 1949. Den har mottatt mange kostbare gaver i årenes løp, men de fleste av dem har blitt plyndret av sivile myndigheter i behov av raske kontanter.

Jomfruen av Copacabana, også kjent som La Coyeta, er skytshelgen for Bolivia. Hennes minnedag er 5. august med en egen liturgi og folkelige feiringer. Hun feires også den 2. februar som Jomfruen av Candelaria, et folkelig navn på festen for La Purificación de la Virgen den 2. februar, tidligere kalt «Marias Renselse» eller «Maria lysmesse», nå Herrens fremstilling i tempelet. Bolivianerne i Argentina feirer festen for Jomfruen av Copacabana i Buenos Aires i oktober.

De fleste forbinder trolig navnet Copacabana med en berømt badestrand på Atlanterhavskysten sørøst for Rio de Janeiro i Brasil. Sammenhengen forklares av denne historien: En dag var to fiskere ute på Titicacasjøen da de ble overrasket av en voldsom storm. Da det så ut til at de kom til å drukne, appellerte de til Vår Frue av Copacabana om hennes beskyttelse. De overlevde, og dette tilskrev de den andakt de hadde hatt for Vår Frue ved den nærliggende helligdommen som inneholdt hennes mirakuløse statue. Da de to fiskerne senere flyttet fra Bolivia til den brasilianske kysten, kalte de området Copacabana som en takknemlig gest til Vår Frue.

Kilder: Cruz (3), Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, campus.udayton.edu, marypages.com, ewtn.com, copacabana-bolivia.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. april 2012

av Per Einar Odden publisert 09.04.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05