Den hellige Cywair av Bala

Minnedag: 11. juli

Kirken St Cywair’s i LlangowerDen hellige Cywair levde på et ukjent tidspunkt i Wales. Hun var en jomfru, men helgengenealogiene (slektstavlene) kjenner ikke noe om denne helgenen. Navnet antas vanligvis å tilhøre en kvinnelig helgen, og det skrives Cywair og Cowair. Hun er skytshelgen for den lille kirken i Llangywair eller Llangower, nær Bala i Merionethshire. Hun sies noen ganger feilaktig å være den samme som Gwawr, datter av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (4/500-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales, og mor til Llywarch Hen. Sistnente blir tradisjonelt forbundet mot slutten av sitt liv med nabosognet Llanfor.

Hennes minnedag er 11. juli, og står denne dagen i mange av de walisiske kalenderne og i en rekke walisiske almanakker fra 1700-tallet. Forfatteren Browne Willis (1682-1760) og biskop Maddox (1736-43) i et manuskript i det biskoppelige biblioteket i St. Asaph, angir også samme dag. Edward Lhuyd sier at den er «fjorten dager etter St. Peters dag».

Det finnes en stein i sognet kjent som Llech Gower, som har et kors på seg. Hun hadde sin hellige kilde der. Edward Lhuyd sier at Ffynnon Gower er mindre enn 400 meter fra kirken, hvor de pleide å bade vaklevorne barn. Ifølge legenden om dannelsen av Bala Lake, som var vanlig tidlig på 1700-tallet, hadde Cywair en annen hellig kilde.

Legenden hevder at innsjøen var «på et tidspunkt bare en kilde, rundt midten av den nåværende innsjøen, overfor Llangywer. Den ble kalt Ffynnon Gywer, og byen lå da nær og rundt kilden. En ordre hadde blitt gitt, og det var noens pålagte plikt å legge et dekke over kilden hver kveld. Det var forstått at dersom dette ble neglisjert, ville byen bli satt i fare. Men en kveld ble dekket imidlertid glemt, og innen morgenen var byen oversvømmet av en innsjø som var blitt dannet, fem kilometer lang og halvannen kilometer bred. Det fortelles også at i pent vær har noen sett skorsteinene til husene under det klare vannet. Det var etter denne katastrofen at den nåværende byen Bala ble bygd.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. november 2011

av Per Einar Odden publisert 16.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06