Den hellige Damnat av Tedavnet (500-t)

Minnedag: 13. juni

Den hellige Damnat (Damhnad, Damhnade; moderne irsk: Damhnait; anglisert til Davnet, Dymphna) levde i Irland på 500-tallet i Irland. Hennes mor skal ha vært Brónach, datter av Míleac (mannen som den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) var «i slaveri» hos) og skytshelgen for Kilbroney (Ceall Bhróinche) i baroniet Upper Iveagh i grevskapet Down. Ifølge samlingen av irske helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) skal hun ha vært mor til flere berømte helgener i tillegg til Damnat, inkludert de hellige Colman Muillin av Derrykeighan, Colman av Conry, Mochai av Nendrum (Caolán) og Fursa av Péronne (av Killursa). De tilhørte slekten Ulaidh fra det nordøstre Ulster.

Tradisjonen kaller Damnat en jomfru, og hun var også grunnlegger av en kirke eller kloster i Tedavnet (Tydavnet; irsk: Tigh Damhnata; Tech nDamnat, Teach Damhnadan, «Damnats hus») i baroniet og grevskapet Monaghan i den delen av den nordlige provinsen Ulster som tilhører republikken Irland. Vanligvis antar man at hennes grunnleggelse lå der hvor kirkegården til den nåværende katolske landsbykirken nå ligger. En bachall (stav) som kalles Bachall Dhamhnaid, «Damnats stav», sies å ha tilhørt henne, er bevart. Tradisjonelt ble den brukt som en sannhetstester og ble holdt høyt i akt i området rundt Tedavnet, i det minste til begynnelsen av 1800-tallet. Damnats abbedissestav ble voktet av familien Ó Luain inntil den siste i linjen i 1835 solgte den til George Petrie (d. 1866); den er nå i det irske nasjonalmuseet i Dublin. En annen høyt aktet relikvie kalt Ballach Namhnadan, «Damnats flekkete», muligens et bokskrin, overlevde til tidlig på 1800-tallet.

Ingenting sikkert er kjent om hennes liv fra irske kilder, heller ikke når hun levde. Den irske hagiografen og historikeren John Colgan (1592-1657) identifiserer henne med den hellige martyren Dympna av Gheel i Belgia. Et egenmektig forsøk gjøres av forfatteren til biografien om den hellige Ronans hellige datter Lasair av Kilronan (Lasser), som hadde en forkjærlighet for urettmessig å tilvende seg helgener, på å gjøre Damnat til Lasairs søster. Hennes minnedag er 13. juni. Hun ble høyt æret i grevskapene Cavan og Fermanagh.

Hun var også skytshelgen for sognet Kildalkey i Meath, kanskje som etterfølger til Neamhnad, som ellers er kjent fra listen over dem som ble sagt å ha vært underlagt den hellige Brigida av Irland i Kildare. I Kildalkey og i Gheel i Belgia, hvor hun feilaktig ble regnet som identisk med Dympna, ble hun minnet den 15. mai. I «Eas Damhnada» i townland (liten geografisk enhet i Irland) og sognet Lavey grevskapet Cavan ble hennes stasjoner utført hele sommeren, men spesielt på vigilien for den hellige Johannes Døperen den 23. juni.

De hellige Molaise av Devenish (d. 563), Macartan av Clogher (d. ca 505) og Tigernach av Clones (ca 475-549) var de viktigste helgenene fra sørvest i grevskapet Tyrone (nå i Storbritannia) og grevskapet Monaghan (nå i republikken Irland) i provinsen Ulster. Deres kirker lå alle i de to kongerikene som ble styrt av klanen Uí Chremthainn: Fernmag, omtrent fra Clones til Monaghan Town (styrt av den grenen av Uí Chremthainn kjent som Uí Nad Sluaig), og området rundt Clogher, styrt av den andre grenen, Síl nDaimíni. Mellom deres fremste innflytelsesområder, på dårligere land i utkanten av Slieve Beagh nordvest i Monaghan, lå et mindre område hvor Damnat var den viktigste helgenen. Molaise, Macartan og Tigernach fikk alle sin fortjente heder i biografier skrevet i deres viktigste kirker og bevart i senmiddelalderske samlinger, mens Damnats minne er, bortsett fra i stedsnavn, bare bevart i martyrologier og i helgengenealogier.

Da Tigernach nektet å gå med på kongens forslag om at han skulle installere seg i Clogher etter at den sittende biskopen var blitt utvist, trakk han seg tilbake for en tid på et nærliggende fjell. Damnat av Tedavnet var også kjent som Damnat av Slieve Beagh, det fjellet som Tigernach sannsynligvis valgte som et midlertidig retrettsted. Caldavnet (i utkanten av Slieve Beagh) er også oppkalt etter henne.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06