Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den hellige Domitius av Caesarea og fire ledsagere (d. 361)
OLSOK 2015

Olsok 2014

Her finner du programmet for Den katolske kirkes nasjonale Olsokfeiring i Trondheim og på Stiklestad 2015.

Les mer
Lesetips

Apostolisk brev fra pave Frans til alle ordensfolk i anledning av det gudviede livs år.

Les mer
 

Den hellige Domitius av Caesarea og fire ledsagere (d. 361)

Minnedag: 23. mars

De hellige Pelagia, Aquila, Eparkius og Theodosia

Den hellige Domitius (Dometios, Domatius) var fra Frygia i dagens Tyrkia. Han led martyrdøden under keiser Julian den Frafalne (Apostaten) (361-63) ved å bli halshogd, antakelig i Caesarea i Palestina. Det ble sagt at han offentlig angrep hedendommens villfarelser i sirkus, hvor hedningene var samlet for lekene som ble holdt til ære for de hedenske gudene. Flere andre led martyrdøden sammen med ham. Deres minnedag er 23. mars.

Domitius nevnes i det bysantinske menologiet som ble utgitt etter ordre fra keiser Basilios II (976-1025). Der heter det i latinsk oversettelse: Dometius Christi martyr, tyrannidem exercente Juliano Apostata, fuit e Phrygia oriundus. Martyrologium Romanum, som minnes Domitius den 23. mars, antyder vagt at hans martyrium skjedde ved Caesarea i Palestina. Andre bysantinske hagiografiske kilder legger til navnene på Domitius’ ledsagere. I Martyrologium Romanum står det Pelagia, Aquila, Eparkius (Eparchius) og Theodosia, men i synaksariene finner vi: Pelagia, Aquila eparken (altså ikke et personnavn, Eparchius, men en autoritetsstilling, som guvernør) og Theodosius, ikke Theodosia.

Det er mulig at Domitius er den navnløse martyren som nevnes i aktene til den hellige Basilios av Ancyra. Denne Domitius er trolig den samme som den hellige Domitius perseren (5. juli), som skal ha blitt drept i Nisibis i Mesopotamia (i dag Nusaybin i Tyrkia) på samme tid og under mye de samme omstendigheter. En Domitius minnes også i det romerske martyrologiet den 7. august men han er forskjellig fra denne, han er faktisk av frygisk opprinnelse, mens den andre er persisk.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. desember 2000