Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den hellige Domitius av Caesarea og fire ledsagere (d. 361)
Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Domitius av Caesarea og fire ledsagere (d. 361)

Minnedag: 23. mars

De hellige Pelagia, Aquila, Eparkius og Theodosia

Den hellige Domitius (Dometius, Dometion) var fra Frygia (i dagens Tyrkia). Han led martyrdøden ved å bli halshogd under keiser Julian den frafalne (Apostaten) (361-63), antakelig i Caesarea i Palestina. Det ble sagt at han offentlig angrep hedendommens villfarelser i sirkus, hvor hedningene var samlet for lekene som ble holdt til ære for de hedenske gudene. Flere andre led martyrdøden sammen med ham. Deres minnedag er 23. mars.

Domitius står i de bysantinske menologiene som ble satt opp etter ordre fra keiser Basileios, og i Martyrologium Romanum under 23. mars. Andre bysantinske hagiografiske kilder legger til navnene på Domitius' ledsagere. I Martyrologium Romanum står det Pelagia, Aquila, Eparkius og Theodosia, men i synaksariene finner vi: Pelagia, Aquila «eparca» og Theodosius, det vil si Aquilinus eparken (= guvernøren) og Theodosius, ikke Theodosia.

Det er mulig at Domitius er den navnløse martyren som nevnes i aktene til den hellige Basilios av Ancyra. Denne Domitius er trolig den samme som den hellige Domitius perseren (5. juli), som skal ha blitt drept i Nisibis i Mesopotamia (i dag Nusaybin i Tyrkia) på samme tid og under mye de samme omstendigheter.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. desember 2000