Den hellige Desideratus av Gourdon (d. 579)

Minnedag: 27. juni

Den hellige Desideratus (fr: Désiré, Desert, Didier) levde på 500-tallet i det nåværende Frankrike, Han var prest og eneboer i Gourdon nær Chalon-sur-Saône i Burgund. Han døde i 579 (eller rundt 569). Den hellige pave Gregor I den store (590-604) skrev om ham at han betraktet ham som en mann av beundringsverdig hellighet.

Den hellige biskop Gregor av Tours forteller at Desideratus utmerket seg ved sin hellighet og at han hadde sett ham i klosteret Gourdon (Gurthonense), hvor han ga mange syke helsen tilbake, spesielt dem som led av tannsmerter, gjennom sine bønner. Detaljer om hans liv som eremitt er ikke kjent, men han var æret i regionen. Han ble lenge æret i klosteret Mont-Saint-Vincent i Burgund. Hans minnedag er 27. juni, men 30. april nevnes også.

På slutten av bollandistenes notis om de hellige biskopene Johannes. Desiderius og Flavius av Chalon-sur-Saône, som er forbundet med presten Desideratus, føyde de til at i et gammelt proprium for kirken i Chalon, trykket i Lyon i 1520, finner man den 30. april foreskrevet festen for de hellige biskopene Sylvester, Johannes, Agricola, Flavius, Veranus, Gratus, Lupus, Tranquillus og Desiderius, samt den hellige presten Desideratus.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org, martyretsaint.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. september 2013

av Per Einar Odden publisert 30.09.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05