Den hellige Dominikus Henares (1765-1838)

Minnedag: 24. november

En av 117 hellige martyrer fra Vietnam

Den hellige Dominikus Henares ble født i 1765 i Baena i Cordoba i Spania. I 1803 ble kan koadjutor-biskop for Ignatius Delgado, apostolisk vikar av Øst-Tonkin i Vietnam. Etter at begge biskopene hadde arbeidet over 50 år i landet, ble de i 1838 arrestert sammen med kateketen Frans Chiêu under en forfølgelse satt i gang av mandarinen. Prelatene og en ung prest var blitt gjemt i landsbyen Kien Lao og ble ved et uhell forrådt av et lite barn som var dyktig utspurt av en hedensk lærer som lette etter utlendingene. Biskop Delgado ble plassert i et lite bur til offentlig bespottelse og buret ble satt inn i en fengselscelle sammen med kriminelle. Han ble torturert, men nektet å røpe hvor de andre holdt til. Han døde av sult og tørst før han kunne halshogges.

Den unge presten slapp unna, men biskop Henares ble tatt. Han hadde gjemt seg i en båt, men båtmannskapets nervøsitet røpet ham. Fem hundre soldater ble sendt for å bringe inn de to farlige kriminelle - biskopen og hans kateket. Begge ble forhørt i det uendelige. To uker før biskop Delgados død ble biskop Henares ført ut og halshogd sammen med Frans Chiêu. Det var den 25. juni 1838 i provinsen Nam Dinh.

Relikviene av alle tre martyrene ble delvis funnet igjen, og ble gravlagt med æresbevisninger av de neste dominikanerne som kom til stedet, biskop Hieronymus Hermosilla og hans ledsagere, som også visste at de var de neste som måtte dø. Mange av opptegnelsene om disse modige mennene er forsvunnet eller med vilje ødelagt, men vi kan håpe at noen av dem fortsatt kan finnes på ulike steder som er oversett på grunn av krig og uro.

Biskop Henares ble saligkåret den 27. mai 1900 av pave Leo XIII og helligkåret som en av 117 martyrer fra Vietnam (Andreas Dung-Lac og ledsagere) den 19. juni 1988 av pave Johannes Paul II. Martyrene har felles minnedag i verdenskirken den 24. november, men Dominikus Henares kan også minnes på dødsdagen 25. juni.

av Webmaster publisert 30.10.1999, sist endret 27.11.2018 - 14:09