Den hellige Disibod av Diessenberg (d. ~674)

Minnedag: 8. juli

nullDen hellige Disibod (Disibode, Disen) skal ha blitt født i Irland, hvor han vokste opp og til slutt ble biskop. Selv om han arbeidet ekstremt hardt som predikant, hadde han ingen suksess, og midt på 600-tallet forlot han Irland, nedslått av sin åpenbare fiasko, og dro «i eksil for Kristus» til Tyskland. Sammen med sine tre ledsagere grunnla han et kloster i høydene over elven Nahe nær Bingen. Dette ble kjent som Disibodenberg eller Diessenberg fra Disibodi Mons. Fra denne basen utførte han og hans ledsagere et fruktbart apostolat blant det lokale folket. Han døde fredfullt i sitt kloster rundt 674.

Benediktinerabbediet Diessenberg ble oppløst under erkebiskop Hatto II av Mainz (968-70). Erkebiskop Willigis (975-1001) fornyet Disibods grunnleggelse som et korherrekloster, og erkebiskop Ruthard gjorde det i 1095 på nytt til et benediktinerabbedi. Det ble i 1259 overgitt til cistercienserne og i 1559 oppløst. Da klosteret ble bygd om på 1100-tallet av benediktinere fra Hirsau, ble en tilgrensende bygning okkupert av en kommunitet av nonner, og deres abbedisse var den hellige visjonære Hildegard av Bingen (d. 1179). Det var ikke før etter at hun hadde flyttet sin kommunitet til Rupertsberg ved Bingen i 1148 at abbeden i Diessenberg ba henne å skrive en biografi om grunnleggeren Disibod. I 1170 skrev hun den, og selv om denne ble tilskrevet en åpenbaring, er dens få «fakta» ganske enkelt den tradisjonen som da var rådende. Praktisk talt ingen detaljer er kjent om ham.

Disibod ble første gang nevnt i martyrologiet til den hellige Rabanus Maurus, som var erkebiskop av Mainz fra 847 til 856 og satte sammen sitt martyrologium mellom 842 og 854. Men han står ikke i Oengus’ Félire, martyrologiet i Tallacht etter Martyrologium Romanum. Hans minnedag er 8. juli, som allerede Hildegard nevnte i sine opptegnelser, men 8. september nevnes også. Disibod avbildes som eneboer, hensunket i bønn.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (VII), Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. april 1998

av Per Einar Odden publisert 15.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06