Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk De hellige Darius av Nikea og tre ledsagere (d. ~400)
Se biskopens video

Vignett video biskop Eidsvig

I en video til katolikkene i Norge forteller biskop Bernt Eidsvig om sin rolle i en raskt voksende kirke, og hvordan og hvorfor han utfører sine oppgaver.

Lesetips

Apostolisk brev fra pave Frans til alle ordensfolk i anledning av det gudviede livs år.

Les mer
 

De hellige Darius av Nikea og tre ledsagere (d. ~400)

Minnedag: 19. desember

De hellige Darius led martyrdøden i Nikea (i dag Iznik i Tyrkia) sammen med tre ledsagere, de hellige Zosimus, Paulus og Secundus, men vi har ingen detaljer og vet heller ikke når det skjedde, men det var før år 400. Deres minnedag er 19. desember i Martyrologium Romanum.

Mer enn denne informasjonen er ikke kjent om dem. Bare deres navn og dato for deres fødsel til det evige liv (dies natalis) ble nøye registrert, slik at deres himmelske fødselsdag kunne bli feiret hvert år.

Disse navnene kommer fra Martyrologium Hieronymianum, men bollandistene skriver non parum complicati sunt, og i stedet for Darius har de Daria, en martyr i Roma den 25. oktober sammen med ektemannen Chrysanthus (d. ca 283). De tre andre er helt ukjente. Noen ganger legges Paulus’ og Secundus’ martyrium til Nikomedia.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. august 1998