Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den hellige Donnan av Eigg og hans 52 ledsagere ( -618)
La oss gå opp til Jerusalem

En meditasjon over Den stille uke av sr. Anne Elizabeth Sweet OCSO.

Les mer
 

Den hellige Donnan av Eigg og hans 52 ledsagere ( -618)

Minnedag: 17. april

Den hellige Donnan av Eigg ( -618)

Den hellige Donnan (Donan, Dounan; lat: Donnanus, Domnanus) var en av de mange irske munkene som fulgte den hellige Kolumba til den skotske øya Iona rundt 580 for å evangelisere Skottland. En tid senere tok han med seg noen munker og opprettet et kloster på øya Eigg i de indre Hebridene vest for Skottland og ble selv abbed der. Denne øya var tidligere bare brukt som beite av sauer som tilhørte den lokale høvdingens hustru.

Mens Donnan feiret messen påskenatt 618 (eller 617), kom det en bande med bevæpnede menn. Da messen var over, drev de munkene inn i bygningen som huset refektoriet, satte fyr på den og massakrerte dem alle sammen. De som prøvde å flykte, ble drept med sverd.

Det er sagt at udåden ble tilskyndet av den lokale høvdingens hustru, som motsatte seg munkenes nærvær på øya fordi hun hadde mistet beiteretten der da de kom. En annen tradisjon sier at det ganske enkelt var et angrep fra danske vikinger, som var en konstant trussel på øyene, og at munkene ble halshogd, ikke brent.

Martyrologiet av Tallacht, som ble satt opp rundt 792, sier at Donnan hadde 52 ledsagere. De ble sett på som martyrer, uten at det er helt klart hvorfor, men det bidro til å øke deres kult, siden martyrer var sjeldne blant de tidlige irske helgenene. De ble helligkåret ved at deres kult ble stadfestet den 11. juli 1898 (gruppen «Adomnán av Iona og hans 18 skotske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Deres minnedag er 17. april. Den feires fortsatt i bispedømmet Argyll and the Isles.

En annen versjon av Donnans historie sier at var assosiert med den piktiske kirken og fulgte misjonsbanen til den hellige Ninian. Det er minst 11 kirkededikasjoner i Donnans navn i Skottland, blant dem St. Donan's (Uig), Kildonnan (South Uist), Kildonan (Sutherland, Arran og Eigg). På Eigg er det også en St. Donnan's kilde. Donnans stav ble æret i Husterless inntil den ble ødelagt under reformasjonen. Eigg har forblitt katolsk «som gjennom en spesiell velsignelse fra disse martyrene».