Den hellige Dyfnog av Wales (600-t)

Minnedag: 13. februar

nullDen hellige Dyfnog levde på 600-tallet i Wales. Han var ifølge noen av genealogiene sønn av Medrod ap Cawrdaf ap Caradog Freichfras, men ifølge andre var han sønn av den hellige Cawrdaf (under formen Defnog). Hans far eller farfar Cawrdaf tilhørte en familie av helgener, for hans brødre var de hellige Cadfarch, Tangwn og Maethlu, og han var far til den hellige Elgud. Andre sier at han var sønn av den velkjente Caradog Freichfras ab Llyr Merini og hans hustru Tegau Eurfron, datter av Nudd Hael, som ble rost i Triadene for sin skjønnhet og sin kyskhet.

Dyfnog var en disippel av den hellige Illtud og munk i Bangor Dunawd ved bredden av elven Dee. Han er skytshelgen for den kirken i Vale of Clwyd som tidligere noen ganger ble kalt Llanddyfnog, men som nå generelt kalles Llanrhaeadr, som betyr «kirken nær fossen», som strømmer frem fra en kraftig kilde, Ffynnon Ddyfnog, like ved.

Det finnes en cywydd skrevet til ære for Dyfnog av en anonym skald og er bevart i Llanstephan MS. 167 fra slutten av 1600-tallet. Han sier at det var et bilde of av helgenen i kirken i Llanrhaiadr. Han lovpriser hans pistyll (foss) og ffynnon (kilde) for de mirakuløse helbredelsene de forårsaket for dem som var rammet av diverse plager og som kom i store skarer fra nær og fjern for å bade i dem. Vannet kunne takke helgenen for sine helbredende egenskaper, for etter å ha gitt avkall på verden, levde han et asketisk liv der og gjorde bot ved å stå under det kalde vannet der det kom ut fra kilden. Han bar en tykk drakt av hestehår med jernbelte, og han spiste bare vann og brød.

Dyfnog ble tidligere høyt æret i Denbighshire. Hans minnedag er 13. februar, som står i en rekke kalendere fra 1400-tallet og senere.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), KIR, CSO - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 2. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 02.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03