Den hellige Edmund Arrowsmith (1585-1628)

Minnedag: 25. oktober

En av Førti martyrer fra England og Wales

Den hellige Edmund Arrowsmith ble født som Brian i 1585 i Haydock i Lancashire i England som sønn av Margaret Gerard og Robert Arrowsmith, en selveiende bonde som var en recusant, det vil si nektet å gå til anglikanske gudstjenester. Begge hadde sittet i fengsel for sin katolske tro. Edmund, som var hans fermingsnavn og som han alltid brukte som voksen, ble først utdannet av en ellers ukjent, eldre prest og deretter på Det engelske Kollegiet i Douai i Flandern. Han ble presteviet i 1612 og vendte tilbake til Lancashire i 1613, hvor han ble kjent for sin fryktløse og åpenhjertige prestetjeneste.

I 1622 ble han arrestert, men etter å ha blitt forhørt av biskopen av Chester, ble han løslatt, trolig fordi kong Jakob I da var interessert i et spansk ekteskap for sin sønn, og det var ikke beleilig for ham å fremstå som en forfølger av katolikker.

Noen år senere sluttet Edmund seg til jesuittene i deres novisiat i Clerkenwell i London. I 1628 ble han angitt av en ung mann ved navn Holden som han hadde refset for hans incestiøse ekteskap, og han ble stilt for retten i Lancaster i august for å være en seminarprest, ordinert i utlandet for tjeneste i England. Han ble funnet skyldig og dømt til døden. Men ført ble han etterlatt lenket i to dager uten mat. Inntil siste øyeblikk ble han lovt livet hvis han ville fornekte sin katolske tro.

Han ble henrettet i Lancaster den 28. august 1628 ved å bli hengt, buksprettet og partert, «hanged, drawn and quartered». Hans siste ord skal ha vært Bone Jesu. Et samtidig portrett er bevart, det samme er en håndrelikvie i kirken St. Oswald i Ashton in Makerfield ved Wigan, hvor det er meldt om helbredelser som menes å være mirakuløse.

Han ble saligkåret av pave Pius XI i 1929 og kanonisert av pave Paul VI som en av de Førti martyrer fra England og Wales den 25. oktober 1970. De har felles minnedag den 25. oktober. Tidligere ble han minnet på dødsdagen 28. august.

av Webmaster publisert 30.04.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51