Den hellige Ethelburga av Faremoutiers (d. 664)

Minnedag: 7. juli

nullSkytshelgen ved svangerskap; mot revmatisme

Den hellige Ethelburga (Æthelburh, Æthelburg, Ædilburh, Adilburh, Edelburga, Edilburgis; fr: Edelburge, Aubierge; lat: Edilburga) ble født på 500-tallet i Essex i England. Hun var datter av kong Anna av East Anglia (635-54) og hans andre hustru Saewara og søster av de hellige Etheldreda av Ely, Sexburga av Ely og Withburga av Dereham og halvsøster (med samme mor) av den hellige Sethrida av Faremoutiers. Hennes eldste søster Sexburga giftet seg med kong Erkenbert av Kent (640-64). Sexburga hadde stor innflytelse på sin mann. Den hellige Beda den ærverdige sier at Erkenbert var «den første engelske kongen som ga ordre til en fullstendig oppgivelse og ødeleggelse av avgudsbilder i hele kongeriket». Han ga også ordre om at alle skulle observere den førti dagers langfasten før påske.

Ethelburga ble benediktinernonne (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Faremoutiers (Farae monasterium) i skogen i Brie (Faremoûtiers-en-Brie) i Île-de-France i Frankrike sammen med sin søster Sethrida og sin niese, søsteren Sexburgas hellige datter Erkengota, for som Beda skriver, «for ennå var det få klostre i England».

De ble nonner under klosterets grunnlegger, den hellige Fara (Burgundofara). Da hun døde i 657, overtok Sethrida som abbedisse. Men hun døde allerede rundt 660, og da overtok Ethelburga som abbedisse etter sin halvsøster. Hun begynte å bygge en klosterkirke i Faremoutiers viet til de tolv apostler, men den var ikke ferdig da hun døde der i 664. Hennes legeme ble gravlagt i den halvferdige kirken, men da nonnene senere innså at de ikke hadde råd til å fullføre kirken, ble Ethelburgas legeme syv år senere overført til kirken St Stefan, og da ble det funnet å være like friskt.

Ethelburgas minnedag i Martyrologium Romanum er 7. juli. Hennes navn står også i både engelske og franske martyrologier. Hun avbildes som abbedisse med stav i tillegg til Kristi lidelsesredskaper som henvisning til hennes store andakt for Herrens lidelser. Hun påkalles ofte for å helbrede reumatisme. Hun blandes ofte sammen med den hellige Ethelburga av Barking (d. 678), søster av den hellige biskop Erkenwald av London.

Kilder: Attwater/John, Attwater/Cumming, Farmer, Bentley, Benedictines, Delaney, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, britannia.com, earlybritishkingdoms.com, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juni 1998

av Webmaster publisert 09.11.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51