Den hellige Ermengitha av Thanet (d. ~680)

Minnedag: 30. juli

Den hellige Ermengitha (Ermengytha) levde på 600-tallet og var en prinsesse fra Kent i Sør-England, datter av Ermenred (Eormenred), som var en underkonge i Kent under sin far, kong Edbald (Eadbald) av Kent (616-40). Ermenburgas søster var den hellige Ermenburga (Domneva), og hennes brødre var de hellige prinsene Ethelbert og Ethelred av Eastry.

Det var mange helgener i slekten. Hun var oldebarn av den hellige Ethelbert av Kent, rikets første kristne konge (560-616). Hennes bestefar Edbalds søster var den hellige Ethelburga av Lyminge. Hennes far Ermenreds bror var kong Erkenbert av Kent (640-64), som var gift med den hellige Sexburga av Ely. Sexburga kom også fra en familie full av helgener; blant dem er hennes hellige søstre Etheldreda av Ely, Withburga av Dereham og Ethelburga av Faremoutiers og deres hellige halvsøster med samme mor Sethrida av Faremoutiers. Kong Erkenbert og Sexburga ble foreldre til to sønner som etterfulgte sin far som konger; Egbert (Ecgbert) I (664-73) og Lothar (Hlothhere) (673-85), og i tillegg hadde de to hellige døtre, Erkengota og Ermengild.

Ermengithas søster Ermenburga giftet seg med Merewald (Merewalh), som var konge av Magonset (ca 650-ca 670), et lite anglerrike ved grensen til Wales. De fikk fire barn: sønnen Merefin, som døde ung, og de tre hellige døtrene Mildred av Thanet, Milburga av Wenlock og Mildgytha av Eastry. Disse tre var altså Ermengithas nieser.

Etter kong Merewalds død rundt 670 bygde Ermenburga et dobbeltkloster for munker og nonner på Isle of Thanet på østspissen av Kent, og i 673 ble det viet til Jomfru Maria og til minne om hennes brødre. Klosteret ble kalt Minster (Minster-in-Thanet) og Ermenburga ble den første abbedissen. Klosteret ble snart fylt av sytti nonner, blant dem abbedissens søster Ermengitha.

Ermengitha levde deretter som benediktinernonne (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i klosteret Minster-in-Thanet Minster. Hun levde også en tid under den andre abbedissen, Ermenburgas datter Mildred. Hun døde rundt 680 og hennes minnedag er 30. juli.

Kilder: Attwater/John, Benedictines, Bunson, KIR, CSO, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. mai 2004

av Webmaster publisert 27.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:51