Den hellige Einion av Lleyn (500-t)

Minnedag: 9. februar

Den hellige Einion Frenin («kongen») (lat: Engenius; eng: Engen) ble født rundt 492 i det nordlige Wales. Navnet Einion opptrer i gammelwalisisk som Enniaun, som det latinske Ennianus er lånt fra, men den walisiske formen latiniseres vanligvis til Anianus. Han var andre sønn av Owain Danwyn («Hvittann») ab Einion Yrth ab Cunedda Wledig av Rhos, som styrte sitt kongerike fra Din-Arth, en festning overfor Llandrillo-yn-Rhos (Rhos-on-Sea) i Denbighshire, nå Conwy. Meirchions eldre bror var kong Cynlas (Cinglas) Goch («den røde») av Rhos (f. ca 490) og hans yngre brødre var de hellige Seiriol Gwyn (f. ca 494) og Meirchion (f. ca 496).

Einion synes å ha overtalt sin fetter, kong Maelgwn Gwynedd, til å la ham styre det gamle underkongeriket Afflogion som regulus eller prins etter at hans far ble myrdet. Han utvidet sitt kongerike til å dekke hele halvøya Llŷn (eng: Lleyn) i Carnarvonshire, den halvøya som ligner slik på Cornwall i formen. Lite er kjent om Einions liv, selv om han var en from fyrste og med sikkerhet var en beskytter av Kirken. Han må ha utøvd en slags jurisdiksjon over Anglesey (Ynys Mon), for tidlig på 500-tallet ble han medgrunnlegger av klosteret Penmon der. Han satte sin bror Seiriol til å styre det og ga det land og eiendommer i tillegg.

Like etter inviterte han den hellige Cadfan fra Towyn og overtalte han til å hjelpe ham med å bygge det første klosteret på Ynys Enlli (Bardsey Island). Dette klosteret skulle bli et monastisk tilfluktssted for munker som var trette av verden, og den første abbeden var Cadfan. Einion grunnla også kirken i Llanengan i Lleyn. Den kalles også Llanengain, Llaneigneion, Llaneingion og Llaneinion. Denne aktiviteten synes å ha gitt Einion et ry som helgen.

Einion døde som eremitt ved Llanengan, hvor han ble gravlagt i kirken i Llanengen (Llanengan) i Lleyn i nærheten av Bangor i Gwynedd, som er viet til ham. Der ble på 1500-tallet en kronet forgylt statue av ham i kirken et viktig pilegrimsmål. Mange helbredelser skjedde ved hans skrin og store offergaver ble lagt i hans cyff (kiste). Den gamle eikekisten er fortsatt i kirken og er kjent som Cyff Engan. Hans hellige kilde, Ffynnon Engan, er nær kirken, og dåpsvann skal fortsatt bli hentet derfra.

Hans minnedag er 9. februar, mens andre gamle walisiske kalendere minnes ham den 10. eller 12. februar.

Kilder: Baring-Gould (4), santiebeati.it, britannia.com, earlybritishkingdoms.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 24.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:04