Den hellige Elidius av Volvic (d. 674)

Minnedag: 25. januar

Den hellige Elidius (Elid, Clidius, Eladius) var akolytt. I 676 var han og den hellige abbed Amarinus av Doroangus (Marinus, Damarinus, Maurinus, Marianus, Amarianus, Amerinus, Martinus) i følget til den hellige biskop Praejectus av Clermont (fr: Prix), noe som skulle bli fatalt for dem begge.

Bakgrunnen var at Hector av Marseille ble beskyldt for ugjerninger og forbrytelser. Etter ordre fra frankerkongen Kilderik II av Austrasia (662-75) ble han arrestert og henrettet. En viss Agritius trodde at det var biskop Praejectus som hadde klagd til kongen på Hectors oppførsel, og han organiserte hevn. Han samlet en gruppe av Hectors menn som konfronterte biskopen og hans ledsagere i Volvic ved Riom i Auvergne, få kilometer fra Clermont, da de kom tilbake fra hoffet.

De drepte først abbed Amarin, trolig fordi de tok ham for å være biskopen. Praejectus trådte da frem for å identifisere seg. Da ble han stukket ned og en leiemorder drepte ham med et sverdslag mot hodet så hjernemassen tøt ut. Elidius ble også drept. Det skjedde den 25. januar 676.

Praejectus ble straks æret som martyr, og Amarinus og Elidius æres også lokalt som helgener. Fortsatt befinner relikvier av disse tre helgenen seg forskjellige steder i Alsace. Alle tre har minnedag på dødsdagen 25. januar. [Kilden Heiligenlexikon sier at Elidius har minnedag 15. februar]. Elidius fremstilles i kunsten som kleriker med martyrpalme.

Kilder: Benedictines, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org, perso.wanadoo.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. juli 2006

av Webmaster publisert 19.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51