Vår Frue av Den uplettede unnfangelse av El Viejo (1562)

Minnedag: 8. desember

Nuestra Señora de la Concepción de El Viejo; skytshelgen for Nicaragua (2001)

Vår Frue av Den uplettede unnfangelse av El Viejo (Nuestra Señora de la Concepción de El Viejo) er tittelen på en statue som æres i den nasjonale helligdommen i landsbyen El Viejo nær Stillehavskysten og byen Chinandega i departementet av samme navn helt vest i Nicaragua. Den lille landsbyen El Viejo oppsto rundt en fransiskansk misjonsstasjon i den tidlige koloniperioden på 1500-tallet.

Det hevdes, riktignok uten noen historiske bevis, at statuen av Den uplettede unnfangelse som har vært æret i El Viejo siden 1500-tallet, ble brakt til Amerika av en slektning av den hellige Teresa av Ávila (1515-82) med etternavnet Cepeda. Noen hevder til og med at det var snakk om Teresas bror, Rodrigo de Cepeda Ahumada, men det finnes ingen bevis for dette (noen kilder kaller denne broren Fray Pedro de Zepeda y Ahumada, andre kaller ham Don Lorenzo de Cepeda).

Tradisjonen hevder at Teresa ga denne statuen av La Virgen de la Concepción til sin slektning, som var en meget gudfryktig mann og hadde den med seg overalt. Han tok den også med da han ble sendt til Peru i Sør-Amerika i 1562. På grunn av det som beskrives som en «tropisk depresjon», ble han tvunget til å forlate skipet og gikk i land i Puerto de la Posesión, som i dag har navnet El Realejo i departementet Chinandega, som da var den viktigste havnebyen i Nicaragua inntil denne rollen ble overtatt av Corinto.

Snart la han ut på jakt etter et sunnere klima og flyttet til den nærliggende fransiskanske misjonsstasjonen i Chamulpa, dagens El Viejo. Han søkte bistand fra fransiskanerbrødrene som bodde i sitt kloster der og ga medisinsk behandling. Fordi han var svært hengiven til Jomfruen, hadde han med seg statuen og deponerte den i sognet for sikkerhet. Innbyggerne i El Viejo, som var indianere og mestiser, ble tiltrukket av skjønnheten i bildet, spesielt det vakre uttrykket på Jomfruens ansikt, og de kom til sognet for å beundre «den hvite jenta» (La Niña Blanca). Statuen fikk raskt ry for å være mirakuløs.

Da Cepeda mottok ordre om overføring til Peru, pakket han sin vakre statue til tross for protester og trygling og dro til El Realejo for å seile til Peru. Men da skipet seilte, blåste det opp en storm og de måtte returnere til den nicaraguanske havnebyen for å unngå et skipsforlis. Igjen dro Cepeda til El Viejo, og med seg hadde han den hellige statuen av La Virgen de la Concepción. Hele folket kom for inderlig å ære Jomfruen, og både indianere, mestiser og spanjoler tolket det slik at Jomfruen ikke ønsket å forlate El Viejo, men ønsket å bli værende der. Hele byen la mye press på Cepeda, som til slutt ga etter for «ønskene til Maria og hennes sønn». Han forsto at det var Guds vilje at han skulle gi slipp på sin elskede statue og etterlate den blant det folket som så raskt hadde lært seg å elske den, så han donerte statuen av La Inmaculada til byen El Viejo før han dro videre til sin opprinnelige destinasjon, Peru. Jomfruen ble værende igjen i Nicaragua for alltid.

Basilica Menor Inmaculada Concepción de María, El Viejo, ChinandegaAndakten for Marias uplettede unnfangelse vokste enormt, og i dag æres statuen på et vakkert alter i tre og gull donert av fromme troende for mottatte nådebevis. Statuen av Vår Frue av den uplettede unnfangelse av El Viejo er en vakker utskåret trefigur som er rundt 84 centimeter høy. Hun er kledd i vakre klær som byttes ofte. Hennes vakre ansikt er mørkt i fargen, og hun ser beskjedent ned. Hennes hender er foldet over brystet som om hun går i forbønn for sine barn. Statuen oppbevares i et sølvrelikvar som beskytter henne, og hun er oftest skjult bak et forheng som åpnes når de troende samles for å ære henne.

Statuen i El Viejo står i en kirke fra kolonitiden, basilikaen Marias uplettede unnfangelse i El Viejo (Basílica Inmaculada Concepción de María en El Viejo), som ble bygd på 1600-tallet. Kirken ble opphøyd til status av nasjonal religiøs helligdom (Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Concepción de El Viejo) den 8. oktober 1995. Kirken ble utropt til basilica minor den 7. februar 1996 av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) under hans andre besøk i Nicaragua (5.-12. februar 1996).

Festen for La Purísima Inmaculada Concepción de El Viejo, skytshelgen for Nicaragua, feires med stor høytidelighet. En novene (nidagers bønn) starter den 28. november og avsluttes den 6. desember med fyrverkeri. 6. desember er dagen for den populære seremonien som er kjent som La Lavada de la Plata («vaskingen av sølvet»). Helligdommen for Vår Frue av El Viejo har en verdifull samling av sølvgjenstander av forskjellig slag som er gitt til Jomfruen i takknemlighet for mottatte gunstbevisninger. Hvert år den 6. desember blir disse gjenstandene brakt ut på den offentlige plazaen nord for basilikaen, hvor folket samler seg for å rense og polere alle sølvgjenstandene. De rengjøres med en klut impregnert med sitron, vann og bikarbonat og gnis til de er helt rengjort. Dette skjer hvert år, og ennå har ikke en eneste av de verdifulle gjenstandene fra Jomfruens skattkammer gått tapt. (Lavada de la Plata). Presten dypper Jomfruens krone i en beholder med vann som distribueres blant folket.

For nicaraguanere er kulten for Den uplettede unnfangelse noe som er høyt skattet og dypt rotfestet. Det tradisjonelle bildet av La Purísima Inmaculada finnes i alle katolske hjem og kirker, og festen den 8. desember er en nasjonal begivenhet. Kvelden før den 8. desember finner den berømte La Gritería («roping») sted. Familiene setter opp praktfulle altere i sine hjem som er synlige fra utsiden. Folk som ser inn, roper: «Hvem er grunnen til deres glede?» og beboerne i huset svarer: «Marias unnfangelse», og deretter får gjestene søtsaker og tradisjonell mat. Dette kalles populært La Gorra eller El Brindis. Det er anledning for store fester over hele nasjonen, med musikk, sang og dans mens de venter på festdagen for skytshelgenen for folket i Nicaragua. Feiringen av La Gritería begynte i 1857 i byen León, og den har senere spredt seg til hele landet.

Sangene var, er og vil alltid være de samme som ble sunget da statuen av Den uplettede kom til landsbyen El Viejo i armene til Don Cepeda. Store og små nicaraguanerne kjenner dem utenat og synger versene til Pues Concebida, Tu Gloria, Tu Gloria, Por eso el Cristianismo, Oh Virgen de Concepción, Salve Virgen Bella, Salve, Salve Cantando a María, Dulces Himnos og den tradisjonelle Toda Hermosa Eres María, som slutter med El Alabado.

Festen den 8. desember starter klokken fem om morgenen med musikalske grupper i byen og departementet som gratulerer Jomfruen med dagen. Klokken ti feirer biskopen høymesse sammen med flere prester og troende som kommer fra andre departementer. Klokken fire går en prosesjon gjennom byen.

Den 13. mai 2001 vedtok bispekonferansen i Nicaragua (CEN) at den nasjonale skytshelgen skal være den eldste og mest ærede statuen av mysteriet med Marias uplettede unnfangelse, som dyrkes ved den nasjonale helligdommen i byen El Viejo i Chinandega, som ble brakt dit i kolonitiden som en gave fra Vårherre til dette marianske folk.

Kilder: en.wikipedia.org, campus.udayton.edu, encuentra.com, webcatolicodejavier.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. april 2012

av Per Einar Odden publisert 22.04.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06