Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den salige Egbert av Münsterschwarzach (~1010-~1076)
Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den salige Egbert av Münsterschwarzach (~1010-~1076)

Minnedag: 25. november

Den salige Egbert (Ekbert, Ekkebert; lat: Egbertus) ble født rundt år 1010 i Tyskland. Han ble først benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Gorze i Moselle i Lorraine. Der hadde han en betydelig andel i den såkalte Junggorzer reformen av benediktinerordenen.

I 1047 kalte biskop Adalbero av Würzburg ham til Bayern for å gjennomføre reformen fra Gorze i klosteret i Münsterschwarzach, og han ble dets første abbed. Tradisjonen forteller at han ikke bare reformerte klosteret monastisk, men også bygningsmessig. Han reformerte flere klostre i Mainområdet, i Sachsen og i Østerrike. Sammen med Adalbero av Würzburg deltok han i grunnleggelsen av Lambach i Oberösterreich, Michelsberg, Neustadt og St. Burkhard i Würzburg. En tid ledet han også kollegiatsklosteret St. Jakob i Bamberg, kanskje også Schlüchtern. For biskop Hermann av Bamberg, som var blitt munk i Schwarzach, klarte han i Roma å få løst ham fra bannet.

Han døde en 25. november rundt 1076/77 i Münsterschwarzach, hvor han også er gravlagt. Hans minnedag er dødsdagen 25. november, men 26. august nevnes også.

Kilder: Benedictines, Schauber/Schindler, KIR, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. februar 2000