Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk Den hellige Elias av Córdoba og to ledsagere (d. 856)
Jubelår

Alt du trenger å vite om Barmhjertighetens år.

Les mer …

 

Den hellige Elias av Córdoba og to ledsagere (d. 856)

Minnedag: 17. april

De hellige Paulus og Isidor

De hellige Elias, Paulus og Isidor (sp: Elías, Pablo y Isidoro) levde på 800-tallet i Córdoba i Sør-Spania, som på den tiden var maurernes hovedstad. Maurerne var afrikanske muslimer som hadde erobret Spania på 700-tallet. Midt på 800-tallet drev de kristenforfølgelser under emir Abderrahman (Abd al-Rahman) II (822-52) og hans enda strengere etterfølger Muhammad I (852-86).

Elias (Helias) var opprinnelig fra Portugal, men var nå en gammel prest i Córdoba. De to unge munkene Paulus og Isidor sto under hans åndelige veiledning. De tre led martyrdøden sammen den 17. april 856. Den hellige Eulogius av Córdoba var øyenvitne til martyriet og skrev en beretningen om det i sin protokoll over dem som led martyrdøden mellom 822 og 859, hvor han beskrev deres lidelse og død i forfølgelsene. Dette var verket Memorialis Sanctorum, «De helliges minne». Deres minnedag er dødsdagen 17. april. For bakgrunn samt oversikt over alle martyrene mellom 822 og 859, se Martyrene av Córdoba.

Kilder: Butler (III), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. april 2004