Den hellige Ethbin av Kildare (563-~643)

Minnedag: 19. oktober

Den hellige Ethbin (Egbin; lat: Ethbinus, Egbinus) levde på 500-tallet. En kilde sier at han var født i Britannia i en adelig familie, mens en annen sier at han ble født i 563 like ved Dol i Bretagne i Nord-Frankrike. Hans adelige far Eutin døde da Ethbin bare var femten år gammel, og hans mor Eula betrodde ham for utdannelse til hans hellige landsmann Samson av Dol, en av de viktigste misjonsbiskopene på den tiden, i hans kloster i Dol i Bretagne. Under Samsons ledelse gjorde den fromme ynglingen raske fremskritt i alle dyder.

Etter at Ethbin var blitt diakonviet, hørte han en dag under messen disse ordene: «Således kan ingen av dere være min disippel uten at han oppgir alt han eier» (Luk 14,33). Han bestemte seg straks for å gi avkall på verden. Fordi han var diakon, søkte han sin biskops tillatelse til å trekke seg tilbake fra verden. Biskopen ga ham denne tillatelsen og førte ham i 554 til klosteret Taurac i Bretagne, hvor han ble munk [denne dateringen kan ikke forenes med 563 som fødeår]. Ingen har så langt klart å lokalisere dette klosteret. Som sin åndelige veileder valgte han den hellige Winwaloe (fr: Guénolé).

Legenden forteller at en dag Ethbin var ute og gikk sammen med Winwaloe, så de en spedalsk liggende hjelpeløs ved veien. Winwaloe spurte Ethbin om hva de skulle gjøre, og Ethbin foreslo at de fulgte apostlenes eksempel og by ham stå opp og gå. Winwaloe ble beveget av Ethbins tro, fulgte rådet og den spedalske ble helbredet.

I 556 (eller i 593) ble klosteret ødelagt av et frankisk angrep og munkene ble spredt, og like etter døde Winwaloe. Da dro Ethbin til Irland (kildene som sverger til den sene kronologien sier at dette skjedde rundt 600), hvor han i tyve år levde som eremitt i et uidentifisert skogland ved Kildare som ble kalt Nectensis. Der døde han rundt år 600 – de andre kildene sier at han døde mellom 613 og 643. Han skal ha vært 83 år gammel. Det var ingen irsk kult for Ethbin, selv om hans navn står i Martyrologium Romanum og andre sene martyrologier. To franske kirker gjør krav på hans relikvier, Montreuil og Port-Mort i departementet Eure, sistnevnte hevder å ha hans grav.

I hans legende er det flere personer og stedsnavn som er mistenkelig uidentifiserbare. Bollandistene ved p. Grosjean (1949) foreslo at skogen (silva) kalt Nectensis kunne være en korrupsjon av Silvanectensis, det vil si Senlis i departementet Oise i Frankrike, men det forklarer ikke hvordan dette kunne være i Irland. Det som synes sikkert, er at Ethbins navn er angelsaksisk, ikke keltisk. Hans minnedag er 19. oktober, og på denne datoen står han også i Martyrologium Romanum.

Et pergament som inneholdt en gammel biografi skrevet ved prioratet Prieuré de la Madeleine i Pressagny i Eure, ble funnet i 1972 i Pyreneene, i Saint-Pé de Bigorre.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (X), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, celt-saints, cirdomoc.free.fr, port-mort.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. mars 1998

av Webmaster publisert 30.03.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51