Den hellige Eubert av Lille (200-t)

Minnedag: 1. februar

Den hellige Eubert som biskop (fra sørportalen på katedralen Notre-Dame-de-la-Treille i Lille)Andre skytshelgen for bispedømmet Lille; mot kolera

Den hellige Eubert (lat: Eubertus), som noen forfattere også kaller Eugène (Eugenius), levde på 200-tallet. Han skal ha kommet fra en fornem familie før vi finner ham blant de første misjonsbiskopene som ble sendt fra Roma. Noen kilder sier at han var biskop, og han står på bispelisten i bispedømmet Lille. Men det finnes ingen bevis på hans eksistens, bare legenden. Det som er sikkert, er at han ikke var biskop, slik som han avbildes i portalen i Lille.

Eubert arbeidet sammen med den hellige Piat av Tournai (d. 286), som i andre halvdel av 200-tallet ble sendt av paven for å forkynne i området rundt Chartres og Tournai i dagens Belgia. Sammen med Piat og den hellige Chrysolius armeneren (d. ca 302) (fr: Chrysole, Chryseuil) evangeliserte han området rundt Lille og Seclin i departementet Nord i regionen Nord-Pas-de-Calais i det nordøstre Frankrike. De hellige martyrene Crispin og Crispinian av Soissons (d. 287) tilhørte samme gruppe.

Eubert døde en naturlig død en gang på slutten av 200-tallet. Men det er også en tradisjon som sier at han led martyrdøden sammen med Piat under et angrep. I den søndre portalen i katedralen i Lille, som er viet til Eubert, finner vi ham omgitt av andre helgener som evangeliserte i området: De hellige Eleuterius av Tournai (d. 532) (Eleuthère), Quintinus (d. ca 287?) (Quentin), Piat, Chrysolius, Martin av Tours (ca 316-97) og Eligius av Noyon (ca 588-660) (Eloi).

I første omgang ble hans relikvier bevart i Seclin. I 1067 ble de brakt til den nybygde kollegiatskirken St Peter i Lille. Hans relikvier ble gjenfunnet i 1230, og det skal ha skjedd mange mirakler ved dem. Hans relikvier ble værende i kirken St. Peter til skjendingen og ødeleggelsen av kirken under Den franske revolusjon i 1791. Hans kult gikk da i glemmeboken. Men under en ødeleggende koleraepidemi husket innbyggerne igjen den hellige biskopen fra deres fortid og ba om hans forbønn.

I 1848 fikk biskopen av Lille tillatelse fra Den hellige stol til å innføre festen for Eubert i sitt bispedømme. Euberts kult er utbredt i Flandern  og han er andre skytshelgen for bispedømmet Lille (etter Notre-Dame de la Treille). Han er også skytshelgen mot kolera. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 1. februar, men 27. august nevnes også. Han kalles vanligvis Eubert av Lille, men også «av Seclin» eller «av Tournai».

Kilder: Infocatho, fr.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl, nominis.cef.fr, cathedralelille.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 31. august 2014

av Per Einar Odden publisert 31.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04