Den hellige Eustorgius I av Milano (d. ~350)

Minnedag: 18. september

Freske av den hellige Eustorgius I fra basilikaen Sant’Eustorgio i MilanoDen hellige Eustorgius (it: Eustorgio; gr: Eustorgios, Ευστοργιος) ble født en gang på 200-tallet og var gresk av fødsel. I 343 eller 344 ble han utnevnt til den niende biskop av Milano i regionen Lombardia i Nord-Italia som Eustorgius I. Der brukte han all sin innflytelse for å bekjempe arianerne. I årene 345-46 og 347-48 avholdt han to synoder. Den hellige Athanasius av Alexandria kaller ham «troens forsvarer» som en av de italienske biskopene som var fiendtlig til arianismen, som han måtte lide mye under. Den hellige Ambrosius av Milano gir ham ærestittelen Bekjenner.

En mye senere legende fra 1000-tallet presenterer ham som en greker sendt dit av keiseren som guvernør. Etter biskop Protasius’ død i 343 ble han valgt til biskop, en historie som minner om Ambrosius. Han dro til Konstantinopel for å få sitt valg til biskop stadfestet av keiseren, og ved den anledning donerte keiseren til ham relikvier av De hellige tre konger, som han overførte fra Konstantinopel til Milano. Ved sin retur bygde han kirken som bærer hans navn (Sant’Eustorgio) på stedet for den første kristne kommuniteten i området ved Porta Ticinese. I denne kirken la han kisten med levningene av De hellige tre konger, som senere ble overført til Köln i Tyskland av keiser Fredrik Barbarossa og gitt til Kölns erkebiskop Rainald av Dassel in 1164. De hellige tre kongers skrin i Kølnerdomen eksisterer fortsatt, men en del av disse relikviene ble returnert til basilikaen Sant’Eustorgio i Milano i 1904.

Athanasius i Epistula encyclica ad episcopos Aegypti et Lybiae og Ambrosius i Sermo contra Auxentium de basilicis tradendis nevner Eustorgius av Milano som en av de mest markante motstanderne av det arianske kjetteri. Det er fortsatt ikke sikkert om de to konsilene i Milano som fordømte biskop Fotinus av Sirmium, en talsmann for det arianske kjetteri, ble holdt under biskop Eustorgius eller snarere under hans forgjenger Protasius.

Eustorgius døde en 18. september rundt 350 etter et episkopat på rundt syv år og ble gravlagt i Sant’Eustorgio. Han er en av fire biskoper som straks fikk en offentlig kult; de andre er Dionysius, Ambrosius og Simplician. Han tilskrives tradisjonelt et episkopat på sytten år, men det er feilaktig, fordi på konsilet i Sardika (343-44) deltok hans forgjenger Protasius (it: Protaso) (328-43), mens i 355 var allerede hans etterfølger, den hellige Dionysius (it: Dionigi) (ca 349-55), avsatt. Hans kult i Milano bevitnes av nærværet av fem kirker viet til ham, noe som bevitnes i et dokument fra 1300-tallet, Liber notitiae sanctorum Mediolani. Den best kjente av de fem kirkene er basilikaen Sant’Eustorgio.

Tom sarkofag i Sant’EustorgioEn sang fra 400-tallet eller 500-tallet indikerer at Eustorgius var en berømt hellig mann og at han hadde bygd en stor sarkofag. Og to små kyr hadde transportert det store skrinet. Eustorgius ble kanskje gravlagt på den kirkegården på tomten til Sant’Eustorgio, som lå utenfor de romerske murene langs veien til Pavia, og deretter i hans kirke som var vigslet av ham selv. Hans relikvier er fortsatt i høyalteret.

I Martyrologium Hieronymianum og Martyrologium Romanum nevnes hans depositio den 18. september. Hans kult er påvist siden 400-tallet i fem kirker i Milano, og fortsatt er den ærverdige kirken Sant’Eustorgio viden kjent. Der befinner fortsatt hans grav seg. I Portinari-kapellet finnes graven til den hellige dominikaneren Peter Martyr av Verona.

Det var sannsynligvis Eustorgius som starten på byggingen av den nye store katedralen i Milano, med fem skip og et areal på 2000 kvadratmeter, nevnt av Ambrosius som basilikaen som Basilica nova, eller Basilica maior intramurana, ved den nåværende Piazza del Duomo og åpnet av Ambrosius selv, ser det ut til.

Eustorgius’ legendariske Vita stammer fra 1000-tallet. Han kan lett forveksles med en av sine etterfølgere, den hellige Eustorgius II (d. 518). Et dokument fra 1300-tallet, Liber notitiae sanctorum Mediolani, lister opp fem kirker i bispedømmet som var viet til denne helgenen og nevner festen for biskopen den 19. september. Minnedagen i Martyrologium Romanum er 18. september,

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. juni 1998

av Webmaster publisert 29.06.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51