Den hellige Fachanan av Ross (d. ~600)

Minnedag: 14. august

Skytshelgen for bispedømmet Ross i Irland (nå en del av bispedømmet Galway)

Den hellige Fachanan (Fachnan; ir: Fachtna, lat: Fachananus), også kalt Fachtna mac Mongaig eller Lachtna, levde på 500-tallet i det sørlige Irland. Han ble født på et sted kalt Tulachteann, og en muntlig tradisjon sier at han ble født i sognet Tullagh nær Lough Hyne, en vik ved kysten i grevskapet Cork. Fachanans fødsel og den fremtidige storheten til hans skole, skal ha blitt forutsagt av den hellige Kieran av Saighir (d. ca 530) (Ciarán). Hans mor tilhørte Fachanans familie, og han var den som fremfor noen eksemplifiserte forholdet mellom Ross og Ossory.

Fachanans genealogi gjengis slik i Sanctilogium Genealogicum: «Fachtna, sønn av Maonaigh, sønn av Cairill, sønn av Fiachna, nedstammet fra Lughad, sønn av Ith». Fra de genealogiske tabellene kan det sluttes at Fachanans brødre var den hellige biskop Brandubh og de hellige Casan og Cailcin. Ellers kalles hans brødre for Caisín, Lóchán og Mainchín.

Gjennom sin far Maonach (Mongach) tilhørte Fachanan den gamle fyrstefamilien Corcu Loígde (Corca Laighde, Laoighdhe), som kom fra det området som omtrent tilsvarer det tidligere bispedømmet Ross. Sørkysten av Munster var dominert av slekten Corcu Loígde (det vestlige Cork), Eóganacht Raithlind (det sørlige Cork), Uí Liatháin (det østlige Cork) og Dési Muman. Corcu Loígde var blant de eldste innbyggerne i provinsen og synes å ha bevart noen av de eldste hagiografiske tradisjonene. De klarte med suksess å opprettholde en høyaktet status overfor deres mektige naboer Eóganacht i tidlig middelalder. Etter at engelskmennene erobret Irland, ble Fachanans gren av familien, Uí Laoghaire, som hersket over området rundt Ross Carbery, tvunget til å flytte nordover til et fjellområde i midten av grevskapet Cork, senere kjent som Iveleary (Uíbh Laoghaire).

Fachanan fikk aldri noen egen skriftlig biografi, men det ble funnet plass til ham i to andre helgenbiografier, nemlig om de hellige Mochoemoc av Leigh (ca 554-ca 656) (Mochaomhóg) og Finbarr av Cork (ca 560-ca 610) (Fionnbharr). Fachanan studerte i likhet med de fleste samtidige helgener i Irland, under den hellige Ita av Killeedy (Íde), som hadde tilnavnet «Munsters Brigida». I Finbarrs biografi fortelles det at Fachanan skal en tid ha vært blind eller i alle fall sterkt svaksynt, men Ita skal ha brukt den mirakuløst frembrakte morsmelken til sin søster Nessa, som da var i Killeedy i Limerick og skulle til å føde Mochoemoc, for å helbrede Fachanans syn. Noen kilder hevder at han fortsatte fra Ita til Finbarrs berømte skole i Loch Eirce nær Cork. Deretter grunnla han klosteret Molana på den lille øya Dririnis i Blackwater, ikke langt fra byen Youghal i østre Cork, og han ble selv klosterets abbed.

Senere vendte han tilbake til sitt hjemlige territorium, hvor han begynte på en enda viktigere grunnleggelse på et steinete nes som lå midt blant skoger og grønne marker mellom to vakre bukter. Dette var den monastiske skolen i Ross, som i Mochoemocs biografi kalles Magnum studium scholarium, for den ble raskt berømt for sine studier av Den hellige skrift og den vekt som ble lagt på alle delene i en klassisk utdannelse. En av de assisterende lærerne der var den hellige Brendan Sjøfareren, som Fachanan hadde blitt kjent med da de begge var hos Ita. Denne grunnleggelsen var Fachanans største bedrift. Det ble et av de mest berømte monastiske sentrene i Irland, og skolen blomstret i 300 år og overlevde i en eller annen form inntil normannerne kom til Irland. Kirken i Ross var den fremste for Corcu Loígde.

Ross er i dag landsbyen Rosscarbery (Ros Carbery) i baroniet East Carbery i grevskapet Cork i den sørlige provinsen Munster, men ble tidligere kalt Ros Oilithir (Ross-Altair, Ross-Ailithir) på grunn av det store antallet munker og studenter som strømmet til skolen fra hele Europa. Ros og Ross betyr «det skogkledde neset», og Oilithir betyr «pilegrim». Det fortelles i den muntlige tradisjonen at Fachanan daglig hadde for vane å trekke seg tilbake for stille andakt og privat bønn til en fredet plett i en åsside halvannen kilometer øst for klosteret. En dag glemte han igjen sin skriftrull med bønner der, og det striregnet hele natten etter, men om morgenen var Fachanans bønnebok like tørr som Gideons ull (Dom 6,36-40), for englene hadde bygd et lite kapell over den. Spor etter Fachanans teampaillín («lille kirke») kan fortsatt ses.

Det blir vanligvis antatt at Fachanan ble bispeviet og ble den første biskop av Ross, og han er skytshelgen for dette bispedømmet. Selv om dette bispedømmet ikke nevnes blant de bispedømmene som ble opprettet av synoden i Rathbreasail i 1111, ble Ros Ailithir på synoden i Kells-Mellifont i 1152 bispesete for det lille bispedømmet Ross, som omfattet territoriet til Corcu Loígde. Pave Celestin III (1191-98) utnevnte en Daniel til biskop av Ross i 1197, og bispedømmet hadde sin egen biskop til etter reformasjonen, som førte til at det oppsto to bispedømmer, et anglikansk og et katolsk. Det anglikanske bispedømmet Ross har siden 1954 vært en del av bispedømmet Cork, Cloyne and Ross. Det katolske bispedømmet Ross har siden 1958 vært en del av bispedømmet Cork and Ross. Landsbyen Rosscarbery har fortsatt en katedral, den anglikanske St Fachtna's Cathedral. Den er den minste katedralen i Irland.

Finbarr av Corks biografi ble skrevet rundt år 1200, hovedsakelig med den hensikt å gjenopprette Corks myndighet over kirkene i Ross og Cloyne. Biografen oppfordret gjentatte ganger Fachanan selv eller noen av hans nære medarbeidere, inkludert hans brødre, om å bøye seg for helgenen fra Cork, og dermed etablerte han presedensen for den respekten for Finbarrs etterfølgere som presteskapet i Ross skyldte dem.

Fachanans brødre sies å ha gjenkjent tegnene på Finbarrs fremtidige hellighet før noen andre, så de tok ham med til Ossory for å sørge for at han fikk en passende utdannelse, og bønnfalt ham om å vigsle deres kirker, med andre ord behandlet de ham som om han var deres biskop. Blant dem som skal ha gått på Finbarrs berømte skole i Cork, var Fachanan selv og Colman Oilithir, «pilegrimen», som også var fra Ross Carbery, og deres takknemlighet til sin lærer var så stor at de følte seg forpliktet til å overgi sine kirker til ham for evig tid. Hva presteskapet i Ross Carbery, en kirke som ellers er kjent for sin ekspertise i latin, tenkte om dette, er ikke notert noe sted.

Fachanan ble husket som en klok og ubestikkelig mann og en god predikant. Et dikt tilskrevet den hellige Cuimin av Connor, fremhevet ham som «sjenerøs, standhaftig, glad i å preke til folket og sa ingenting tarvelig eller noe som vakte mishag hos Gud». I noen latinske dokumenter kalles Fachanan for Fachtna Facundus, «Fachtna den veltalende», og noen ganger blir hans navn ganske enkelt latinisert til Sanctus Facundus.

Fachanan døde helt på slutten av 500-tallet eller rundt år 600. Han skal da bare ha vært 46 år gammel og ble gravlagt i sin egen katedral i Ross. Hans umiddelbare etterfølger på skolen i Ross var den hellige Conall, og vi leser også om en St Finchad, en tidligere skolekamerat i Loch Eirce. Begge var trolig av samme familie som ham, for vi blir fortalt at han ble etterfulgt av 27 biskoper av sin egen stamme, men navnene på disse er dessverre ikke bevart.

Fachanan ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 19. juni 1902 (gruppen «Albert, Asicus og Carthagus, biskoper, og deres 22 irske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 14. august i den hellige Oengus’ Félire (Félire Óengusso) og i alle de gamle martyrologiene, og den feires som fest i bispedømmet Ross. Hans festdag var lenge 14. august, men da denne dagen ble okkupert av minnedagen for den hellige Maximilian Kolbe, minnes Fachanan nå den 13. august, selv i bispedømmet Ross. Hans navn påkalles i en av litaniene i Stowe-missalet. Noen kilder sier at hans fest også ble feiret i klosteret Molana nær Youghal og i katedralsognet i Kilfenora i Clare, men den hellige Fachanan som minnes som skytshelgen for bispedømmet Kilfenora, er trolig en annen person enn biskopen av Ross. En annen helgen ved samme navn som kan blandes sammen med ham, er den hellige Fachtna av Kiltoom, som feires den 14. november.

Andre helgener ved navn Fachtna er en av Patricks hjelpere, som står i den metriske listen over dem i Patricks hushold: Fachtna «av det mektige folket i Tara», som ellers er ukjent (ingen minnedag). Vi har også en Fachtna av Ros Mic Earca (uten minnedag), og stamtavlene til denne sønnen av Brónach, som gis de to søstrene Coincheann og Náire, plasserer hans kirke ved bredden av enten Lough Foyle eller Lough Neagh.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (VIII), Benedictines, Delaney, Bunson, Index99, Ó Riain, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, ODNB, celt-saints, faughnan.org, irelandbyways.com, catholicireland.net, omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. mai 2000

av Webmaster publisert 30.12.2005, sist endret 20.01.2016 - 16:56