Den hellige Fulgentius av Astigi ( -~633)

Minnedag: 16. januar

Den hellige Fulgentius (Fulgencio) kom fra en fornem familie fra havnebyen Cartagena («det nye Kartago») i Sørøst-Spania. Faren Severian var muligens byprefekt og trolig av romersk opphav, men med nær tilknytning til de vestgotiske kongene. Hans mor Theodora skal ha vært en datter av Theoderik. I tillegg var det en hellig familie, for to av hans tre brødre og hans eneste søster æres alle som hellige: Sevillas hellige erkebiskoper Leander og Isidor og den hellige abbedissen Florentina. Den siste broren var den eneste som ikke ble helgen. En legende forteller at det fantes enda en søster, Theodosia, som giftet seg med den arianske kong Leovigild, men dette er tvilsomt. Da de bysantinske troppene til keiser Justinian I (527-65) i 543 truet de sørspanske byene som var behersket av vestgoterne, flyktet familien fra Cartagena og slo seg ned i det vestgotiske Sevilla. Der ble trolig Fulgentius født. Leander var eldre enn ham og Isidor yngre.

Fulgentius ble mellom 590 og 600 valgt til biskop av Astigi (i dag Écija) nær Córdoba i Andalucía i Sørvest-Spania og en av lederne for den spanske Kirken på den tiden. Til hans bispedømme hørte også benediktinerinnekloster Santa Maria del Valle ved Astigi, som hans søster Florentina ledet som abbedisse. Isidor dediserte sitt verk De ecclesiasticis officiis til ham. I 619 deltok han på det annet konsil i Sevilla, hvor en strid mellom biskopene av Astigi og Córdoba ble avgjort.

Fulgentius døde før 633, da en Marcianus er kjent som biskop av Astigi. Han ble gravlagt i katedralen i Sevilla. Det fortelles at lenge etter deres død ble beina av Fulgentius og Florentina brakt i trygghet til Sierra de Guadalupe, og at de på 1300-tallet ble funnet igjen i landsbyen Berzacano i de fjellene ved Plasencia (Estremadura i Sørvest-Spania). Hans minnedag ble feiret på ulike datoer i Spania, men den vanligste er 16. januar. I Bollandistenes Acta Sanctorum oppgis 14. januar. Han blandes ofte sammen med den hellige Fulgentius av Ruspe. Han fremstilles som biskop, oftest sammen med sine søsken.

av Webmaster publisert 04.04.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51