De hellige Felix og Augebert av Langres (600-t)

Minnedag: 6. september

De hellige Felix (fr: Félix) og Augebert (Augebertus, Aubertus; fr: Aubert, Angebert) ble født en gang på 500-tallet i England. De ble tatt til fange i en krig og solgt som slaver til Gallia, men der ble de satt fri. De dro da til Roma, hvor de traff den hellige pave Gregor I den store (590-604). Han bestemte at de skulle mottas og utdannes i et kloster med henblikk på å bli misjonærer i hjemlandet England. Felix ble ordinert til prest og Augebert til diakon.

Dessverre ble de drept av røvere, men det er uklart om de var på vei til England før de hadde rukket å påbegynne sin oppgave, eller om de hadde arbeidet i England og var sendt på et oppdrag til Roma. Ugjerningen skal ha skjedd rundt 620 nær Langres og Chaumont-sur-Marne i Champagne i Frankrike. Disse to martyrene er kirkepatroner for Silvarouvres (Silva Roborum) og Villars-en-Azois i departementet Haute-Marne i regionen Champagne-Ardenne i Frankrike, og deres relikvier ble oppbevart i Sexfontaine (Siccumfons). Frem til 1830 ble deres fest feiret den 24. oktober, und da deres relikvier ble satt frem for venerasjon hele dagen. Man pleide også å bære dem i prosesjon over markene ved langvarig tørke, for å skaffe rikelig regn på de helliges forbønn.

Bollandistene forteller at størstedelen av deres relikvier kom til klosterkirken St. Peter ved Sens. Der hvilte også relikviene av de hellige Augustin, Sanctian og Beata av Sens. Deretter ble de feiret sammen, og det er grunnen til at gruppen også noen ganger kalles «den hellige Augustin og hans fire ledsagere». Deres minnedag er 6. september, men 18. og 24. oktober nevnes også.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, fr.wikipedia.org, zeno.org, celt-saints, nominis.cef.fr, Abbaye Saint-Benoît - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. januar 1999

av Webmaster publisert 25.07.2007, sist endret 28.12.2015 - 12:05