OLSOK 2015

Olsok 2014

Her finner du programmet for Den katolske kirkes nasjonale Olsokfeiring i Trondheim og på Stiklestad 2015.

Les mer
 

Den hellige Fintan av Clonenagh (~524-603)

Minnedag: 17. februar

Den hellige Fintan (Fiontan; lat: Fintanus, Fintán moccu Echdach) ble født rundt 524 i den østlige provinsen Leinster i Irland. Fintans biografi fra 700-tallet ga hans far navnet Cremthann (Crumthann, Criomhthann), mens genealogiene kalte ham Garbhán (Gabríne, Gaibhrín, Gabrén). Men alle var enige om at han på farssiden tilhørte Fothairt, et folk som hovedsakelig var spredt i det nordre Leinster, som man også mente at den hellige Brigida av Irland (ca 452-525) tilhørte. Et annet navn på Fothairt er Ceinéal Eachdhach, og et tidlig litani beskriver Fintan som etterkommer av Eochaid. Familiebakgrunnen til hans mor Findnait (Fionnad) er ikke kjent. Han hadde en søster ved navn Díognad (Díoghnad, Díogha), som ble regnet som mor til Aonghas Láimhiodhan alias Muicín av Moyne i grevskapet Kilkenny.

Legenden forteller at Fintans mor fikk besøk av en engel som fortalte hvilken hellig sønn hun ville få. Han ble født i ødemarken og ble nesten umiddelbart overlatt til en prest for å bli oppdratt og utdannet. Han fikk sin utdannelse hos den hellige Kolumba av Terryglass (d. 552) i hans kloster Tír-dá-glas (Tir-da-glas, Tir da glas, Tirdaglas, Tyrdaglas), nå Terryglass ved bredden av Lough Derg i Múscraige Tíre i baroniet Lower Ormond nord i grevskapet Tipperary i provinsen Munster i det sørlige Irland.

Fintan slo seg i 550 ned som eneboer i ensomheten i Clonenagh (Clúain Édnech, Cluain Ednech, Cluain Eidhneach, Cluain Ednig) i fjellene Slieve Bloom, nær det som nå er Maryborough. Det lå i det nåværende baroniet Maryborough West i territoriet til folkegruppen Loígsi, som delvis tilsvarer det moderne grevskapet Laois i provinsen Leinster. Han fikk snart mange disipler som strømmet til hans oratorium, og han skrev en regel for dem og ble deres abbed. Det vokste snart frem et kloster i Clonenagh med svært mange munker. Blant hans disipler skal ha vært de hellige Comgall av Bangor (Comhghall) (ca 516-ca 602), Colman av Oughaval (500-t) og Oengus Culdeus (d. ca 824) (sistnevnte levde nok atskillig senere).

Klosteret Clonenagh fikk stort ry i Irland, først og fremst for fattigdommen og askesen som preget Fintans og munkenes liv. Alle kilder, inkludert Oengus Culdeus’ martyrologium Félire, legger vekt på Fintans eksepsjonelle askese. Munkenes mest luksuriøse mat var grønnsaker, mens Fintan selv levde på gammelt byggbrød, noen få urter og grumsete vann. Deres jordbruk ble drevet med de enkleste redskaper, uten bruk av noe dyr. Noen munker som bodde i nærheten, protesterte mot en slik strenghet og sa at munkenes diett ikke kunne kombineres med hardt fysisk arbeid. Men Fintan svarte dem med all den høflighet og vennlighet som synes å ha preget hans omgang med andre mennesker. Men hans askese minner mest om apostolisk tid eller eksempler fra østlig tradisjon.

Den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97) hadde stor aktelse for Fintan og skal ha beskrevet ham som en vakker, hellig utseende mann, med røde kinn og skinnende øyne, mens hans korte hår skulle ha vært gråsprengt. Fintan hadde ry som undergjører og var kjent for clairvoyance, profetier og mirakler. Vitner fortalte at når han ba alene, var han omgitt av lys. Hans minne er bevart i mange historier om hans mirakler, som beskrives på den tradisjonelle måten, men i likhet med biografiene til Brigida og andre hellige, er ikke miraklene tatt med i biografiene for sin egen skyld, men for å vise hans vennlighet og godhet.

Fintan lempet på askesen for munker som ikke klarte å leve opp til hans standard, og han tilga også flere som dro bort som peregrini (pilegrimer) uten å be om hans tillatelse først. Da noen krigere kom med hodene til medlemmene av en rivaliserende klan som de hadde drept, fikk Fintan hodene gravlagt nær klosteret, slik at det at de viktigste delene av deres kropper lå i nærheten av et bønnens sted, kunne komme dem til gode på Dommens dag.

Fintan tilhørte samme generasjon av monastiske grunnleggere som Kolumba av Iona og den hellige Canice av Aghaboe (Cainnech) (ca 516-ca 600). Hans korte biografi har i sin eldste form blitt datert til 730-tallet. Den har som et av sine fremste anliggender hans plassering i forhold til disse andre monastiske lederne av sin generasjon. Biografien forteller at da Fintan var barn, skal Kolumba ha profetert hans storhet. Dette kan delvis være en reaksjon på det nære vennskapet som attesteres i den hellige Adomnán av Ionas (ca 627-704) biografi om Kolumba, mellom grunnleggeren av Iona og en annen helgen fra Loígsi, biskop Colmán moccu Loígse, som var forbundet med en kirke noen kilometer øst for Clonenagh. Canice av Aghaboe, som ligger bare rundt tretten kilometer sørvest for Clonenagh, men i nabokongeriket Osraige, er også fremstilt som en alliert, selv om han også opptrer som lederen for en delegasjon som forsøkte å overtale Fintan til å mildne strengheten i hans monastiske regel.

Ifølge en versjon av Fintans biografi, trolig fra 1225, skal Kolumba ha sagt «til en ung mann ved navn Colman», som var svært ivrig etter å dra tilbake til Irland, for å «dra til den salige mannen som jeg ser hver lørdag kveld blant englene for Kristi domstol». Den forbausede unge mannen sa: «Hvem er denne helgenen og hva slags mann er han?» Kolumba svarte: «Det er en mann av din rase, hellig og vakker, rød i ansiktet og med glitrende øyne, med sparsomt og grått hår». Den unge mannen sa: «Jeg kjenner ingen mann i min provins som passer til denne beskrivelsen, bortsett den hellige Fintan». [...] Så Colman mottok tillatelse og velsignelse fra Kolumba og returnerte med glede til Irland.

Da Fintan var rundt sytti år gammel, valgte han den hellige Fintan Maoldubh (Maeldubh) til sin etterfølger som abbed i Clonenagh. Fintan døde den 17. februar 603. Hans minnedag er dødsdagen 17. februar, som feires i hele Irland. Denne festdagen angis i martyrologiet fra Tallaght og hos Óengus, og den står i Martyrologium Romanum. Han er også en av en håndfull helgener, hovedsakelig fra Leinster, som ble minnet i den metriske kalenderen fra Hampson fra 900-tallet. Han har blitt sammenlignet av de irske annalistene med den hellige Benedikt av Nursia, og han kalles «de irske munkenes far».

Det finnes to skoler når det gjelder opprinnelsen av navnet Fintan, en avleder det fra fionn (lys, hvit) + sean (gammel), den andre mener at det er sammensatt av fionn og teine (ild). Det er et av de vanligste helgennavnene med over femti representanter på listen over homonyme helgener, hvorav den viktigste er Fiontan av Clonenagh. Flere helgener ved navn Fiontan er bedre kjent under den hypokoristiske formen Munna (gr: ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn). Munna eller Munnu er utledet fra mo-fhionna.

Kilder: Attwater/John, Attwater/Cumming, Farmer, Butler (II), Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mai 1998