Den hellige Felim av Kilmore (500-t)

Minnedag: 9. august

Skytshelgen for Kilmore i Irland

Den hellige Felim (Fedlimid, Fedlemid, Phelim, Felix; lat: Fidleminus, Fedliminus) levde i Irland på 500-tallet. Han skal ha vært sønn av Dediva eller Dediu, barnebarn av Dubthach moccu Lugair, den legendariske representanten for de poetene som gikk over til kristendommen, en kvinne som var gift fire ganger og hadde flere helgener blant sine barn, inkludert den hellige abbed Dermot av Inis Clothrann og den hellige Daig Maccairill, Felims halvbrødre. Vi har ingen detaljer og ikke en gang legender om Felim, men han sies å ha vært en disippel av den hellige Kolumba. Hans ry for hellighet tiltrakk mange disipler som ville bli opplært av ham.

Han æres tradisjonelt som første biskop av byen Kilmore, som vokste frem rundt stedet hvor hans celle sto, men han var mer trolig en regionalbiskop i dette området (Breffney). Bispedømmet Kilmore omfatter nesten hele Cavan og rundt halve Leitrim. Det strekker seg også inn i Fermanagh og har et halvt sogn i både Meath (Kilmainham Wood) og Sligo (Ballintrillick). Det betraktes dermed grovt sett å være sammenfallende med det gamle Breffney, både Breffney O'Rourke og Breffney O'Reilly.

Felim ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 19. juni 1902 (gruppen «Albert, Asicus og Carthagus, biskoper, og deres 22 irske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 9. august, som skal være hans dødsdag, og han feires da over hele Irland sammen med den hellige Nathy, selv om det ikke er noen kjent forbindelse mellom dem. Felim er den viktigste skytshelgen for Kilmore.

av Webmaster publisert 26.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:55