Den hellige Fragan av Bretagne (500-t)

Minnedag: 5. juli

Den hellige Fragan (Fracan, Frakan; lat: Bracanus; eng: Bracan) ble født en gang på 400-tallet (rundt 482?) i Britannia eller Bretagne. Hans navn tilsvarer det walisiske Brychan. Han var en fetter av kong Cado (Cador, Cadwy, Catoui) ab Gerren av Dumnonia (ca 508-ca 530). Kongeriket Dumnonia omfattet Cornwall (Cornubia), Devon (Dyfneint) og mye av Somerset. Det synes sannsynlig at han var en yngre sønn av kong Salom (Salomon, Selyf ap Erbin) av Cerniw (Cornwall) (d. ca 510), og trolig arvet han sin fars underkongerike like før han forlot Britannia.

Fragan var den andre ektemannen til den hellige Gwen Teirbron («trebrystet»). De bodde i Dumnonia og var kristne. For å unnslippe de barbariske hedningene i de urolige tidene etter at romerne trakk seg ut av landet, var det mange kristne briter som flyktet fra det sørvestre Britannia til Bretagne, som dermed fikk sitt navn (engelsk: Brittany). Gwen og Fragan var blant dem. (Kilden britannia.com sier at de flyktet fra en pest som herjet på landsbygda i Dumnonia.)

De slo seg rundt 460 (rundt 507?) ned i Armorica (fr: Armorique) ved Saint-Brieuc i Bretagne, på et sted som senere fikk navnet Ploufragan etter Fragan. De ble foreldre til tre helgener, de hellige tvillingene Jacut og Guithern (Jagu; Gwethenoc Ghéthénoc, Gwezheneg) var født i England og var med på flukten, mens den hellige Winwaloe (Gwenole; fr: Guénolé) ble født i Bretagne og er en av de høyest ærede bretonske helgenene. Senere fikk Gwen og Fragan datteren Chreirbia (Creirwe, Creirwy, Klervie, Cleirve). Kirker i Bretagne er viet til dem alle. Fragan sendte sine tre sønner for å bli utdannet av en lærer ved navn Budoc på en øy som ble kalt «Laurea» (Île Lavret) i Bréhat-arkipelaget nær Paimpol ved inngangen til bukten ved St. Brieuc.

Fracan grunnla en kirke i Ploufragan og også en i Saint-Frégan nær Lesneven. Fragan hadde en gang en stormfull krangel med kong Riwal Mawr Marchou av Domnonée angående hurtigheten til deres to hester. Fragan organiserte et løp, men det skjedde en ulykke og hans jockey ble skadet. Heldigvis var sønnen Winwaloe for hånden for å helbrede den stakkars gutten.

Ekteparet Gwen og Fragan minnes sammen den 5. juli, men 3. oktober nevnes også.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (5), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, britannia.com, earlybritishkingdoms.com, celt-saints, forum-orthodoce.com, orthodoxengland.org.uk, devonssaints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. oktober 2011

 

av Per Einar Odden publisert 30.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05