Den hellige Fulk av Santopadre (d. ~600)

Minnedag: 22. mai

Den hellige Fulk av Santopadre (d. ~600)
Skytshelgen for Santopadre i Lazio

Den hellige Fulk (it: Fulco) var en pilegrim til Roma som ga sitt liv i tjeneste en gang etter år 600 for de pestrammede i Santopadre eller Castrofuli nær Arpino i provinsen Frosinone i regionen Lazio i Midt-Italia. Han æres som skytshelgen for den regionen, og hans kult ble stadfestet i 1572.

En annen tradisjon forteller at Bernhard tilhørte gruppen til den hellige Gerhard av Gallinaro, de fire pilegrimene Gerhard, Arduin, Bernhard og Fulk, som var på vei til Det hellige Land, men døde som martyrer i Gallinaro i Sør-Italia rundt 639 (?). Bernhard kom fra byen Silions i England, men bestemte seg for å vandre ut i verden sammen med sine brødre i Kristus og å besøke de hellige steder i Jerusalem og Det hellige Land, den hellige Maria Magdalenas hule i Marseille, den hellige apostelen Jakob i Galicia, den hellige Nikolas i Bari, Sant'Angelo på Monte Gargano i Puglia og de hellige steder i Roma. En medvirkende grunn til reisen var også at de ville slippe bort fra sitt hjemland og kongen av England, for de kunne ikke støtte tyranniet og kjetteriet som hersket der.

De fire hellige gikk til alle sine nevnte valfartsmål inntil en dag da de kom fra helligdommen for erkeengelen Mikael i Puglia, kom de til byen Atina. Her ble en av dem, Gerhard, syk og døde. Senere ble Bernhard syk i Arpino, Fulk i Santopadre og Arduin i Ceprano, og innen kort tid var de døde på de nevnte stedene. Der har deres legemer hvilt siden, og der har de hatt en betydelig kult med en stor ærbødighet blant de troende.

Denne legenden er ytterst tvilsom, men Fulk er med sikkerhet skytshelgen for Santopadre. Hans minnedag er 22. mai. Innbyggerne i Santopadre viser da sin ærbødighet for sin skytshelgen med en høytidelig prosesjon.

av Webmaster publisert 27.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:55