Den hellige Gwen av Cornwall (~472-544)

Minnedag: 18. oktober

Den hellige Gwen (Wenn, Wenna; lat: Genuissa) ble født rundt 472 i Wales. Hun var datter av Lord Cynyr Ceinfarfog of Caer Goch og skal ha vært søster av den hellige Non av Wales, og dermed tante til den hellige David, Wales' skytshelgen.

Hun var gift med den hellige kong Selyf I (Solomon, Salom) av Cornubia (Cerniw), det vil si Cornwall i det sørvestlige England, som var et underkongedømme i Dumnonia. Han har en minnedag i Bretagne den 14. oktober og blandes ofte sammen med den hellige Selevan («St. Levan»).

Selyf og Gwen (Wenna er den korniske formen av hennes navn) skal ha vært foreldre til den hellige Cybi av Holyhead og etter en versjon også den hellige Cadfan. Etter tradisjonen forlot han Cornwall for å slippe å bli konge der etter faren, og dette kan godt stemme. Etter at Gwen var blitt enke, skal hun ha grunnlagt kirken i St. Wenn nær Bodmin og Morval nær Duloe in Cerniw. Det er også noen få andre kirker i Devon og Cornwall som kan ha vært viet til henne.

Hun døde den 18. oktober 544 og hennes minnedag er 18. oktober. En annen helgen ved samme navn feires på samme dag, og de levde også på samme tid. Den andre hellige Gwen (av Wales) var datter av den halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales.

av Webmaster publisert 26.12.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55