Den salige Gandulf Sacchi av Binasco (~1200-1260)

Minnedag: 3. april

Den salige Gandulf Sacchi (Gandolf; it: Gandolfo; lat: Gandulphus) ble født rundt 1200 i Binasco nær Milano i regionen Lombardia i Nord-Italia. Han sluttet seg til fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum – OFM) mens den hellige Frans av Assisi ennå levde, og deretter levde han et bemerkelsesverdig asketisk liv. Han dro til Sicilia for å be og forkynne – han kan ha reist dit allerede før han ble munk. Han synes å ha forkynt i Palermo, i Termini Imerese, i Castelvetrano og andre steder.

Men han ble så høyt lovet for sin veltalenhet at han forlot klosteret i Palermo for å bli eneboer på et mer avsidesliggende sted på øya sammen med en ledsager, broder Pascal. Fra tid til annen forlot han sin eneboerhytte for å forkynne blant de lokale innbyggerne, utførte mirakler og omvendte mange til et bedre liv. Det er sagt at han hadde et spesielt forhold til fugler og dyr i likhet med Frans selv, og ved en anledning fikk han dem til å være stille mens han prekte. Legenden forteller at fuglene markerte hans død ved å synge i den kirken hvor hans legeme ble lagt ut.

Han døde den 3. april 1260 i Polizzi Generosa (da Politium) på Sicilia. Han æres høyt på Sicilia, og det fantes en fest til hans ære fra 1320. Hans helligkåringsprosess ble innledet i 1632. Han ble saligkåret den 10. mars 1881 ved at hans kult ble stadfestet av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er dødsdagen 3. april.

av Webmaster publisert 03.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55