Lesetips

Apostolisk brev fra pave Frans til alle ordensfolk i anledning av det gudviede livs år.

Les mer
 

Den hellige Gaudentius av Gniezno (~960-~1004)

Minnedag: 5. januar

Den hellige Gaudentius (pl: Gaudenty) het opprinnelig Radim (pl: Radzim) og ble født ca 960 (eller ca 965) på familieslottet Libice ved Padubitz i Bøhmen i den mektige bøhmiske fyrsteslekten Slavnik. Han var en yngre bror av den hellige Adalbert av Praha, som var biskop av Praha fra 983. Deres fyrsteslekt sto i strid med slekten Premyslid, som gjorde krav på ledelsen i Schlesien, det sørlige Polen og dagens Slovakia. Området var en smeltedigel av kulturer og nasjonaliteter, men sto også i spenningen mellom den gamle hedendommen og den ennå ubefestede kristendommen.

I 995 brøt slekten Premyslid våpenhvilen, brente slottet Libice og myrdet hele familien Slavnik. Men da var brødrene Gaudentius og Adalbert allerede unnsluppet til Roma, hvor de hadde trådt inn som benediktinermunker (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i klosteret Santi Bonifacio e Alessio på Aventin-høyden.

Men deres fremtid lå i misjonsarbeidet. Adalbert hadde blitt en nær venn av keiser Otto III (983-1002), og da det nå var klart at det ikke var noe håp om at han kunne arbeide uforstyrret i Praha, fikk han da tillatelse til å konsentrere sin oppmerksomhet om de hedenske prøysserne, og Gaudentius ble med broren på misjonsreisen. Men allerede den 23. april 997 myrdet prøysserne Adalbert, tradisjonelt i nærheten av Königsberg, mistenkt for å være polske spion. Han ble bisatt i Gniezno (ty: Gnesen) i Polen. Gaudentius unnslapp massakren med livet i behold.

Allerede i 999 ble Adalbert helligkåret av pave Sylvester II (999-1003), og i år 1000, da man ventet verdens ende, valfartet keiser Otto III til Aachen og til Gniezno med Adalberts grav. Ved sitt besøk i Gniezno opphøyde han bispedømmet til erkebispedømme og utnevnte Gaudentius til byens første erkebiskop. Men han døde allerede den 25. august ca 1004 (ca 1008?) i Gniezno.

I 1039 erobret den bøhmiske hertug Bretislav Gniezno og overførte relikviene av de to brødrene til Praha, hvor de ble bisatt i St. Veitsdomen. Dermed ble de to brødrene ført i triumf tilbake til sitt hjemland, som ikke hadde villet ha dem mens de levde. Den polske versjonen av historien sier imidlertid at man hadde lurt på hertug Bretislav falske relikvier og at de to brødrene fortsatt hviler i Gniezno.

Gaudentius' minnedag er 5. januar, men 12. oktober og dødsdagen 25. august nevnes også.