Vår Frue av Ghisallo

Madonna del Ghisallo; skytshelgen for syklister (1949)

Madonna del Ghisallo er en landsby på en høyde like ved Comosjøen i kommunen Magreglio i provinsen Como i regionen Lombardia i Nord-Italia. Den har sitt navn etter en angivelig Mariaåpenbaring.

Ifølge legenden ble den middelalderske grev Ghisallo angrepet av landeveisrøvere nær landsbyen Magreglio da han så et bilde av Jomfru Maria på et veikors i veikanten. Han rev seg løs fra angriperne og løp bort til bildet og tryglet om Marias beskyttelse,. Han avla et løfte til Vår Frue om at han skulle bygge en kirke til hennes ære dersom han overlevde, og på mirakuløst vis ble han berget fra røverne. Etter hvert som historien spredte seg, ble åpenbaringen kjent som Madonnaen av Ghisallo, og hun ble en skytshelgen for lokale reisende. I senere tider pleide syklister ofte å stoppe og hvile ved kapellet, som er et lokalt landemerke på toppen av en bratt bakke.

I 1905 ble høyden Madonna del Ghisallo en del av sykkelrittet Giro di Lombardia og utgjør en av de bratteste motbakkene på slutten av løpet. Strekningen har også flere ganger vært en del av Giro d’Italia. Etter Andre verdenskrig foreslo p. Ermelindo Vigano, som var prest i helligdommen, at Ghisallo skulle bli erklært som helligdom for italienske syklister, og den 13. oktober 1949 utropte den ærverdige pave Pius XII (1939-58) Vår Frue av Ghisallo til skytshelgen for syklister.

Kirken Madonna del GhisalloI våre dager inneholder helligdommen for Vår Frue av Ghisallo et lite sykkelmuseum (Museo del Ciclismo). Stiftelsen bak museet, Fondazione Museo del Ciclismo – Madonna del Ghisallo, bre grunnlagt i 2000, og da bygningen nærmet seg fullføring, velsignet pave Benedict XVI den 31. mai 2006 sluttsteinen med inskripsjonen Omnia Vincit Amor («Kjærligheten overvinner alt»). Ved helligdommen brenner det også en evig flamme for syklister som har blitt drept. Hver julaften og Allesjelers dag er det messer der for å minnes dem. En spesiell gjenstand i museet er den sammenkrøllete sykkelen som distriktets egen olympiamester (1992) Fabio Casartelli (1970-95) brukte den dagen han omkom i et krasj i Tour de France.

Andre kapeller for syklister er Notre-Dame des Cyclistes i kommunen Labastide-d'Armagnac i departementet Les Landes i regionen Aquitania i Sør-Frankrike og Nuestra Señora de Dorleta i Salinas de Léniz (ba: Leintz-Gatzaga) i provinsen Guipúzcoa (ba: Gipuzkoa) i Baskerland (sp: País Vasco; ba: Euskadi) i Nord-Spania.

Kilder: Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, cyclingnews.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. april 2012

av Per Einar Odden publisert 09.04.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:04