Den hellige Guenhael av Landévennec (d. ~550)

Minnedag: 3. november

Skytshelgen for Corbeil, Landévennec og Vannes i Frankrike

Den hellige Guenhael (Guenhaël, Guenaël, Guenaelus, Gwenhael, Guenaut, Guénault) ble født på 400-tallet i Bretagne i Nordvest-Frankrike. Hans navn betyr hvit engel og han var sønn av en bretonsk høvding. Han fikk i 489 sin utdannelse i Landévennec ved Quimper under den hellige Winwaloe (Guenole) (ca 462-532).

Da Winwaloe døde i 532, overtok Guenhael som abbed i Landévennec. Dette embetet hadde han i syv år. Han foretok lange pilegrimsreiser på den andre siden av Kanalen for å prøve å utrydde de siste hedenske skikkene i Britannia og Irland, og han hjalp til med å etablere Cornouailles i Bretagne i 546.

Han trakk seg tilbake sammen med flere munker til øya Groix utenfor munningen av elven Blanet. På fastlandet rundt elvemunningen var sognet Caudan med landsbyene Saint-Guenhaël (modernisert til Saint-Guenaël) og Locunel med kapellet Saint-Guénolé. De to landsbyene ligger i dag i kommunen Lanester. Kapellet Saint-Guenhaël var en del av det gamle klosteret som Guenhael bygde på slutten av sitt liv og hvor han døde rundt 550.

I 925 ble hans relikvier brakt fra Caudan til Vannes og gravlagt i katedralen der. I 966 ble relikviene brakt bort fra Bretagne på grunn av frykt for danskene. De ble først brakt til Courcouronnes og deretter til Corbeil (Essonne), hvor grev Haymon bygde en kirke til ære for Guenhael, som i det området ble kalt Guenaut eller Guénault. Kirken ble utvidet i 1107 av grev Bouchard av Corbeil, og der bodde en abbed og fire kanniker inntil Ludvig den Store gjorde klosteret om til prioratet Saint-Guénault under abbediet Saint-Victor i Paris. Relikviene ble oppbevart i et skrin over høyalteret. Der ble de ødelagt under Den franske revolusjon, og kirken finnes heller ikke lenger.

Fra Corbeil fikk en biskop av Vannes en del av Guenhaels relikvier, ifølge et proprium trykt i 1660. Disse ble oppbevart i katedralen og en del av dem skal fortsatt finnes der. Hans minnedag er 3. november i det nye Martyrologium Romanum (2001). På avbildninger får han en kilde til å springe frem.

av Webmaster publisert 16.06.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:55