Den salige Humbeline av Jully (~1092-~1136)

Minnedag: 12. februar

Den salige Humbeline (fr: Hombeline, lat: Humbelina) ble født i 1092 i Dijon i Frankrike. Hun var den hellige Bernhard av Clairvaux' yngre og eneste søster. Deres andre søsken var Guy, den salige Gerhard, Andreas, Bartolomeus og den salige Nivard. Forholdet mellom søsknene var nært. Humbeline ble gift med den rike adelsmannen Guy de Narcy fra familien som hersket over Lorraine. Men etter noen år med verdslig og frivolt liv fikk et besøk i Clairvaux hos Bernhard henne til å vende ryggen til det og hun opplevde en åndelig omvendelse.

Etter noen år ble hun nonne med sin manns samtykke og trådte inn hos de svarte benediktinerinnene i Jully-sur-Sarce (Jully-les-Nonnains) nær Troyes. Hun ble abbedisse der etter sin svigerinne Elisabeth. Hennes botsøvelser ble hennes måte å gjøre opp for årene med forfengelighet og det gode liv. Hun grunnla nonneklosteret Tart for cistercienserne, men selv forble hun svart benediktinerinne i Jully.

Hun døde ca 1136 i Jully i Bernhards armer, og brødrene Andreas og Nivard var også til stede. Hun hviler fortsatt i Jully. Hennes kult ble anerkjent 1703, men det må være for cistercienserordenen, for hun står ikke i Helligkåringskongregasjonens bok Index ac status causarum, som lister opp alle hellig- og saligkårede siden 1588. Cistercienserordenen nevner henne i sitt martyrologium. Hennes minnedag i det nye Martyrologium Romanum er 12. februar, mens den tidligere ble feiret den 21. august.

av Webmaster publisert 11.10.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:56